Biden navrhl schůzku s Putinem. Dostal z Kremlu jasnou odpověď

Šéf Bílého domu ve čtvrtek po jednání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem pronesl, že nemá v plánu kontaktovat ruského prezidenta Vladimira Putina. Je ale připraven s ním jednat, "pokud prokáže úmysl ukončit válku". "To zatím neudělal. Až se tak stane, po poradě s našimi partnery v NATO se s ním rád sejdu a pobavím se s ním," citoval amerického prezidenta Joea Bidena portál France 24.

Na Bidenova slova hned v pátek zareagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Putin je podle něj všem jednáním dlouhodobě otevřen. "Prezident ruské federace vždy byl, je a zůstává otevřený jednáním s cílem zajistit naše zájmy," řekl podle agentury Interfax mluvčí.

[chooze:article;value:477295]

​Zároveň ale jasně odmítl Bidenovy požadavky na ukončení války. "To nepřichází v úvahu. Speciální vojenská operace pokračuje," řekl Peskov. Možný dialog navíc podle něj komplikuje postoj Bidena k územím, která se Rusko pokusilo anektovat. "Spojené státy neuznávají nová území jako součást Ruské federace," řekl Peskov.  

Na otázku, zda způsob, jakým Biden rámcoval potenciální kontakty, znamená, že jednání jsou z ruské perspektivy nemožná, Peskov odpověděl: "V podstatě to Biden řekl." Schůzka mezi dvěma nejmocnějšími muži planety se tak zřejmě konat v blízké době nebude.

Biden s Macronem řešil i jiné věci než válku na Ukrajině. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.