Biden navštíví Izrael. Jeho cestu budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření

Americký letoun Air Force One, osobní ochranka, dlouhé kolony aut nebo odstřelovači. Takhle nějak vypadaly návštěvy amerických prezidentů v jiných státech. Jenže v případě Izraele, kde zuří válka, to bude mnohem přísnější.

"Kromě satelitů, které budou přesměrovány, pokud tam už dávno přesměrovány nejsou, se v oblasti budou pohybovat průzkumná letadla AWACS. Budou monitorovat vzdušný prostor," vysvětlil bezpečnostní expert Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:526098]

Primární odpovědnost za prezidentovu bezpečnost bude mít Tajná služba Spojených států, která prezidenty chrání už od roku 1901. Spolu s ní pak i americká armáda, letectvo a námořnictvo. "Zbytek těch zajištění půjde za izraelskou stranou. To znamená, že jestli se udělají nějaké kordony v ulicích, tak aby tam byl naprosto bezpečný průjezd," sdělil vedoucí oboru Bezpečnostní a strategická studia na Masarykově univerzitě v Brně Josef Kraus.

Izrael bude mít v pohotovosti i svůj systém protivzdušné obrany Iron Dome, a to kvůli raketám, které by mohly přiletět z Pásma Gazy. "Pro hnutí Hamás nebo hnutí Hizballáh by likvidace amerického prezidenta byla nepopiratelným úspěchem. Myslím si, že tady ta rizika jsou násobně větší oproti návštěvě Ukrajiny," je přesvědčený Mikulecký.

"Mezi Izraelem a Spojenými státy v tomto případě funguje, řekl bych, určitá synergie. Ty týmy se velice dobře znají, ten bezpečnostní aparát se také velice dobře zná," doplnil Kraus. Primárně se ale bezpečnostní složky budou soustředit na to, aby žádné ze zbraní nemusely být použity.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.