Biden nazval Si Ťin-Pchinga diktátorem. Jen den po jednání diplomatů v Pekingu

Vztah dvou světových mocností dostal rozsáhlejší trhliny poté, co bylo nad územím Spojených států sestřeleno několik čínských špionážních balónů. Napjatou situaci tak v pondělí v Pekingu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem urovnával americký diplomat Antony Blinken, uvedla agentura Reuters.

O den později se ale do situace vložil i prezident Joe Biden. "Důvodem, proč se Si Ťin-pching velmi rozčílil, pokud jde o to, když jsem sestřelil ten balón se dvěma bednami plnými špionážního vybavení, byl ten, že nevěděl, že tam je. To je pro diktátory velká ostuda," řekla podle BBC hlava USA. Biden o Číně také prohlásil, že má ekonomické potíže. Asijská velmoc se proti jeho slovům ohradila.

[chooze:article;value:509942]

Blinkenova cesta do Číny byla první návštěvou vrcholného amerického diplomata po téměř pěti letech. I když obě hlavy státu jednání uvítaly, americký diplomat dal jasně najevo, že mají oba státy velmi odlišný názor na řadu problémů.

"Je to pokračování rétoriky, když se ve Spojených státech pomalu blíží prezidentská kampaň. Jak republikáni, tak demokraté se předhánějí v tom, kdo bude tvrdší vůči Číně," řekl pro TN.cz vedoucí Centra pro bezpečnostní studia FSV UK Oldřich Bureš.

Prezident Joe Biden se při ceremonii na začátku června skácel k zemi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.