Biden o stavu unie: Jsme jediní, kdo z každé krize vyjde silnější

Biden se snažil ujistit národ, že jeho řízení země přineslo výsledky doma i v zahraničí, a zároveň se snažil dokázat svou způsobilost pro pravděpodobné znovuzvolení. Stojí před ním mnoho výzev: ekonomická nejistota, únavná válka na Ukrajině, rostoucí napětí s Čínou, uvedla agentura AP o druhém Bidenově poselství. Americký prezident ho dle tradice pronáší jednou za rok, zpravidla v lednu či únoru.

Jen jeden z nejvýznamnějších politiků USA do Kapitolu nesměl. Byl jím ministr práce Marty Walsh, kterého určili jako "posledního přeživšího", tedy činitele, který by vedl zemi v případě, že by budovu Kapitolu zničila během projevu nějaká katastrofa.

[chooze:article;value:485823]

​Prezident Biden začal chválou ekonomického pokroku, kterého Spojené státy dosáhly za jeho vlády. "Jsme jediná země, která vyšla z každé krize silnější, než byla, když do ní vstoupila," řekl s tím, že nezaměstnanost je nejmenší za posledních 50 let. Základem podle něj je, aby se dařilo střední třídě.

Za jeden z největších úspěchů považuje schválení zákona o investicích do infrastruktury v hodnotě bilionu dolarů. Poděkoval republikánům, kteří ho podpořili, a vyzval je ke spolupráci v novém Kongresu, přičemž se označil za prezidenta všech Američanů. Neodpustil si však kritiku svého předchůdce Donalda Trumpa, když ho za bučení republikánů obvinil ze zadlužení země.

Republikány však předem varoval před snahami seškrtat výdaje na zdravotnictví a sociální péči. Nebude to zdaleka jediný bod, ve kterém se s nimi dostane do střetu, poznamenala BBC. Určitě k tomu dojde v případě Bidenova slibu o zákazu útočných střelných zbraní či při slíbené reformě policie po nedávném brutálním ubití černošského mladíka při dopravní kontrole v Memphisu. Jeho rodiče Bidenův projev sledovali z lože po boku první dámy Jill. Prezident rovněž slíbil, že bude vetovat jakýkoliv zákon o federálním zákazu potratů.

[chooze:article;value:480498]

​V oblasti věnované zahraniční politice Biden chválil spojenectví s NATO. "Sjednotili jsme NATO a vybudovali globální koalici. Postavili jsme se proti Putinově agresi. Stáli jsme při ukrajinském lidu," řekl. O napětí s Čínou prohlásil, že dal prezidentovi Si Ťin-pchingovi jasně najevo, že Amerika usiluje o konkurenci, nikoliv o konflikt. Ale "jak jsme dali jasně najevo minulý týden, pokud Čína ohrožuje naši suverenitu, budeme jednat, abychom naši zemi ochránili", uvedl Biden, aniž by se výslovně zmínil o sestřelení čínského balónu.

"Protože duše tohoto národa je silná, protože páteř tohoto národa je silná, protože lidé tohoto národa jsou silní, stav unie je silný," ukončil prezident Biden po hodině a třinácti minutách za potlesku svůj projev.

Zdůrazňováním toho, že jeho práce není dokončená, absolvoval Biden zkušební jízdu ke své další prezidentské kandidatuře. "Většina Američanů říká, že toho moc nedokázal, mnoho demokratů není nadšeno vyhlídkou na jeho znovuzvolení a čelí jasnému opovržení od většiny republikánů, ale Biden to zvládl," zhodnotila projev CNN.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.