Biden odmítl povečeřet s kolegy z NATO. Musím si připravit řeč, vymluvil se

Americký prezident Joe Biden vynechal úterní společnou večeři se svými protějšky na summitu NATO ve Vilniusu. Místo ní zamířil zpět na hotel. Informoval o tom deník Independent. Podle Bílého domu byla důvodem k nepřítomnosti 80letého státníka velká řeč, kterou si má připravovat na středu. "Má před sebou čtyři dny nabité prací," dodal představitel Bidenovy administrativy.

Není to ale poprvé, co se takto americký prezident zachoval. Jak poznamenal reportér zpravodajského webu Axios Alex Thompson, který o Bidenovi připravuje knihu, společnou státnickou večeři vynechal už při loňské návštěvě Indonésie a také letos v květnu v Japonsku.

[chooze:article;value:512777]

I vzhledem k věku prezidenta se tak opět objevují spekulace o jeho zdraví. Biden ale trvá na svém rozhodnutí i podruhé se ucházet o prezidentský úřad. Zopakoval to i při své úterní schůzce s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který mu popřál v nadcházejícím volebním klání hodně štěstí. "Těším se na to, jak se budeme v dalších pěti letech potkávat," odvětil mu podle deníku Telegraph Biden.

Joe Biden je vůbec nejstarším prezidentem, který v Bílém domě usedl. Při nástupu do funkce mu bylo 78 let. Pokud by volby vyhrál i podruhé, bylo by mu na konci mandátu 86 let. Druhou nejstarší hlavou státu byl Bidenův politický rival Donald Trump, který je o tři roky mladší.

Ještě před summitem NATO vyrazil Joe Biden na návštěvu Velké Británie: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.