Biden pohrozil Izraeli ukončením podpory. Ten otevřel humanitární koridory

Joe Biden dal během čtvrtečního telefonátu izraelskému premiérovi v podstatě ultimátum. Buď podnikne konkrétní kroky, aby zabránil civilním obětem v Gaze a zajistil bezpečnost humanitárních pracovníků, nebo Spojené státy s podporou Izraele skončí.

"Prezident Biden dal jasně najevo, že naše politika ve vztahu k Gaze bude záviset na našem hodnocení toho, jak dobře Izraelci provedou změny, aby se situace v Gaze pro palestinský lid zlepšila," řekl mluvčí Rady pro národní bezpečnost USA John Kirby.

[chooze:article;value:548886]

​Pouhých pár hodin po hovoru s Bidenem izraelský premiér oznámil dočasné otevření hraničního přechodu Erec na severu Pásma Gazy. Ten byl od začátku konfliktu neprůchodný.

Dále se má otevřít přístav Ašdod, do kterého budou proudit humanitární dodávky a přes hraniční přechod Kerem Šalom umožní Izrael průjezd kamionů s humanitární pomocí z Jordánska.

[chooze:article;value:549275]

​Bidenovo varování přišlo pár dní poté, co po izraelském útoku zemřelo sedm zaměstnanců charitativní organizace World Central Kitchen. Ta v Gaze poskytuje potravinovou pomoc.

Od7. října loňského roku, kdy teroristé Hamásu zabili na území Izraele přes tisíc lidí, včetně desítek dětí, při izraelských odvetných útocích v pásmu Gazy podle Hamásu zemřelo přes 33 000 Palestinců. Informace ale nelze ověřit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.