Biden pozval Zelenského do Bílého domu ve chvíli, kdy je americká pomoc v ohrožení

Zelenskyj navštíví Bidena v úterý a je to již jeho třetí cesta do Washingtonu od začátku války, uvedla CNN. Ukrajinský prezident přijíždí podle televize v kritické chvíli, kdy se jednání amerických zákonodárců o mimořádné pomoci Ruskem napadené zemi zadrhla. Pokud se situace do vánočních prázdnin Kongresu nezmění, čekají Bidena i Ukrajinu těžké chvíle.

Vládou navrhovaný balík pomoci ve výši 106 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 2,4 bilionu Kč) zahrnuje asi 60 miliard dolarů na obranu Ukrajiny proti Rusku, zbytek má jít na válku Izraele s Hamásem, zajištění bezpečnosti Tchaj-wanu a na financování opatření na americko-mexické hranici.

[chooze:article;value:531799]

​Představitelé konzervativních republikánů upozorňují, že USA už poslaly Ukrajině 111 miliard dolarů a další pomoc podmiňují zásadními změnami v americké imigrační politice. Biden je ochotný k “významným“ kompromisům, ale “extrémním“ republikánům zdůraznil, že "nemůžeme nechat Putina vyhrát" a s pomocí brutálně napadené Ukrajině nelze v této pro ni kritické době otálet.

Válka na Ukrajině se dostala do mrtvého bodu a analytici očekávají zvýšenou aktivitu ruské armády před březnovými prezidentskými volbami, v nichž hodlá opět kandidovat Vladimir Putin. V zimě se také stupňují údery proti ukrajinské infrastruktuře, za posledních 24 hodin Rusové podnikli 100 leteckých útoků do celé zemi.

[chooze:article;value:530055]

​Pokud Kongres pomoc neschválí do Vánoc, Bílý dům čeká podle CNN těžké rozhodnutí, zda Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan zásobovat výzbrojí na úkor americké armády.

Zelenskij a Biden budou kromě pomoci jednat o společných projektech na výrobu zbraní a systémů protivzdušné obrany, uvedla agentura Reuters. Ukrajinský prezident rovněž promluví k senátorům a sejde se s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.