Biden slíbil další miliardovou pomoc pro Ukrajinu. Ta ji zoufale potřebuje

Ukrajina se po třech měsících nejistoty dočká další pomoci ze Spojených států. Bílý dům v úterý oznámil schválení balíčku, který má podpořit bojové schopnosti Ukrajinců. Celková hodnota pomoci má být zhruba 6,9 miliardy korun.

Pomoc má přijít na poslední chvíli. Rusko totiž po dobytí Avdijivky postupuje dál. "Když ruské jednotky postupují, Ukrajina nemá dost munice, aby střílela nazpět. To ji stojí terén, stojí jí to životy. A nás, Spojené státy i NATO, to strategicky poškozuje," uvedl podle portálu CNN poradce prezidenta Bidena Jake Sullivan.

[chooze:article;value:543451]

Miliardový balíček má tvoři především munice, s jejímž nedostatkem má v současnosti Ukrajina velké problémy. Jde především o 155mm a 105mm dělostřelecké granáty, munici pro systémy HIMARS, protiletecké střely Stinger, munice pro ruční zbraně i demoliční výbušniny.

Spojené státy naposledy oznámily pomoc Ukrajině v prosinci. Další pomoc ale už nebyla příliš jistá, protože Bílému domu dochází prostředky, které může Ukrajincům poslat. Pomoc ve výši 6,9 miliardy korun si mohla Bidenova vláda dovolit díky šetření na zakázkách na zbraně.

Američané už takto jednou v minulosti našli zdroje, které mohli poslat Ukrajině navrch běžné pomoci. Loni v červnu oznámilo ministerstvo obrany, že výrazně nadhodnotilo již poslanou cenu vojenské pomoci. Tím se pro Ukrajinu uvolnila vojenská podpora za dalších 143,5 miliardy korun navíc, připomněl portál CBS.

Analytik: Rusko má zbrojní průmysl efektivnější než Ukrajina. Ta se musí spoléhat na pomoc Západu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.