Bílá pohroma v USA. Zimní bouře má na svědomí nejméně 49 životů

Nejhorší úder zasáhl zřejmě okres Erie ve státě New York. Husté sněžení spojené s vichrem o síle hurikánu paralyzovalo Buffalo. Podle guvernérky Kathy Hochulové uvázla ve sněhu téměř všechna hasičská auta, uvedla agentura AP.

Sněhová vichřice komplikovala práci záchranářům, sanitky se nemohly dostat k pacientům. Na předměstí Cheektowaga kvůli tomu zemřeli dva lidé. Na letišti Niagara v Buffalu napadlo přes metr sněhu a je mimo provoz. Sněžení má podle předpovědi pokračovat i v pondělí.

Přestože byl v celém okrese vyhlášen zákaz jízdy, uvázlo na silnicích kolem 500 aut. Někteří řidiči v nich strávili i dva dny. Na pomoc byla podle CNN povolána Národní garda. Nepřežili čtyři řidiči a pasažéři. Našli je umrzlé v autech nebo závějích, když se jim nepodařilo dojít pro pomoc pěšky.

[chooze:article;value:481092]

​Celkem si už zimní bouře ve Spojených státech vyžádala nejméně 49 životů, píše NBC News. Nejvíce při autonehodách. Zahynul však také muž, který se udusil kysličníkem uhelnatým, když sníh zasypal komín jeho domu. Jednu ženu zabila větev zlomená pod tíhou sněhu, další se utopila, když pod ní praskl led na řece. V Coloradu umrzl bezdomovec. Po zásahu proudem zemřel elektromontér opravující poruchu. Úřady předpokládají, že obětí bude přibývat. Mnozí lidé jsou stále uvázlí v autech a ve sněhem zasypaných domech.

​Velkou část výpadků elektřiny se firmám podařilo obnovit. Bez proudu zůstává na 200 tisíc odběratelů, o den dříve to bylo 1,7 milionu. Zrušených letů bylo jen za neděli přes 1700.

Zimní bouře se táhne od Velkých jezer u hranic s Kanadou po mexické hranice v Texasu. Nejchladněji je v Montaně, kde v neděli bylo minus 45 stupňů Celsia.

Teploty pod bodem mrazu naměřili i na slunné Floridě. Tam ze stromů padají ztuhlí leguáni, kteří jsou zde nepůvodním živočišným druhem a nedokáží regulovat svou tělesnou teplotu. Obyvatelé a turisti jsou varování, aby je ve snaze o záchranu nenosili do tepla. Leguáni se dokáží velmi rychle dostat ze stavu hibernace a mohou člověka poškrábat či pokousat.

Teploty místy klesly až na mínus 45 stupňů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.