Bílé, nebo na blátě? Meteorolog konečně řekl, jak bude na Vánoce

Bílé Vánoce jsou pro některé už prakticky mýtem. A ani letos to nevypadá, že by se měly stát skutečností. Podle meteorologa Petra Dvořáka to totiž vypadá, že Vánoce budou letos na blátě. Teplé počasí se u nás totiž ještě chvíli zdrží.

"Větší předpovědi ukazují, že by teplotně nadprůměrně mělo být do půlky ledna. To neznamená, že by nenapadl sníh, ale spíš je větší pravděpodobnost, že roztaje a bude jen na horách. V nížinách a ve středních polohách budou teploty spíše nad nulou," řekl.

[chooze:article;value:531767]

​"Myslím, že letošní Vánoce budou teplé," konstatoval. "Teď to zkrátka vypadá tak, že budou spíš zelené než bílé. Takže asi budou na blátě. S největší pravděpodobností to tak bude, ale ještě pořád se můžu mýlit," dodal.

Počasí v Česku je totiž mnohdy nevyzpytatelné, a vše se tak může ještě změnit. "Česko je na hranici několika vlivů, mohou sem proudit vlivy ze severu, jihu, západu i východu," vysvětlil.

"Kdybychom se ale posouvali dál na východ, tak tam je počasí daleko stabilnější. V zimě je zima a v létě je horko. Na západě jsou naopak teplejší zimy a chladnější léta, sychravo. To je také ustálený charakter. My v Česku jsme ale mezi tím," dodává.

[chooze:article;value:531783]

​Bílým Vánocům tak ještě nemusíme definitivně dát sbohem. Ačkoliv to tak teď nevypadá, situace se může ještě změnit. "Ideálně, kdyby nás přešla tlaková níže tak, abychom se dostali na její zadní stranu a byl by tam vpád studeného vzduchu ze severu, to by pak nasněžilo i v nížinách," připustil Dvořák.

"To se samozřejmě stát může, to nelze vyloučit," řekl. Celkově se k takovému scénáři ale příliš nepřiklání. "Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí cirkulace, usuzuju, že zůstane i na vánoční čas v teplejším módu a nedojde k vpádu studeného vzduchu od severu. Ale není to ještě jisté. Spíš se přikláním k teplým Vánocům než k sněžným," uzavřel.

Evropské země dál svírá mráz. Počasí komplikuje dopravu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.