Bílé Vánoce letos budou jen někde. ČHMÚ zveřejnil mapu, kde očekává sníh

Česko zasypal sníh a řada lidí tak v sobě začala živit naději na bílé Vánoce. Z předpovědí meteorologů však vyplývá, že ani letos se Češi zřejmě příliš sněhu na Štědrý den nedočkají. Těsně před 24. prosincem se opět citelně oteplí.

"Na horách, hlavně na Šumavě, se teploty dostanou nad nulu pravděpodobně už v pondělí, v nížinách ještě ze začátku příštího týdne vydrží inverze a mráz. V úterý už začnou teploty vystupovat nad nulu na některých místech i v nížinách a od středy už budou v nížinách nadnulové teploty převažovat," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sníh tak bude těsně před Vánoci mizet. "Naděje na bílé Vánoce v nížinách je tak nejvyšší v místech, kde bude ve středu ráno sněhu tolik, že nestihne do soboty roztát. Nejvyšší naději mají v nížinách na Liberecku, v Moravskoslezském a také Zlínském kraji. Na horách bude sněhová peřina většinou dostatečně vysoká na to, aby nějaký ten sníh do Vánoc zbyl," dodávají meteorologové.

​Předpovědní modely prozatím počítají na Štědrý den s teplotami i nad 5 °C. Stále však existuje mnoho proměnných a situace se tak může ještě změnit.

"Teď napadl sníh a je ho všude spoustu. V pondělí ale přijde teplá fronta. Přinese mrznoucí srážky, a i když budou teploty lehce nad bodem mrazu, tak srážky vytvoří na sněhu takovou krustu, která zajistí, že sníh nebude odtávat. Druhý a horší faktor je ten, že další sníh už nenapadne a místy může být i slunečno," vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:479712]

​Že by se lidé v nížinách na Štědrý den probudili do rána plného padajících sněhových vloček, podle odbornice nehrozí. "Pokud třeba na Moravě nebo ve Slezsku bílé Vánoce budou, pak to zřejmě bude ten starý špinavý sníh," myslí si.

Aktuálně nejvíce nového sněhu (13 cm) hlásí podle ČHMÚ Brno. V Olomouci leželo ráno 19 cm, z toho 11 cm nového. Ostrava udává 8 cm nového sněhu a celkem 18 cm. Navíc další centimetry sněhu od rána ještě stále přibývají.

Nejvíce sněhu leží v Beskydech na Lysé hoře (72 cm), na Šeráku v Jeseníkách (52 cm), šumavské stanice Plechý (53 cm) a Blatný vrch (50 cm) mají rovněž více půl metru sněhu. Na Labské boudě v Krkonoších je pak 47 cm bílé pokrývky.

Řidiči vs. silničáři. Každoroční obviňování z podcenění zimy odstartovalo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.