Bill Clinton zůstává v Praze. Vystoupí na bezpečnostní konferenci

V pražském jazzovém klubu se bývalý americký prezident Bill Clinton setkal například s českým prezidentským párem, bývalou první dámou Dagmar Havlovou nebo s ministry, poslanci a senátory. Stejný podnik navštívil na popud tehdejšího českého prezidenta Václava Havla i při své návštěvě Prahy před 30 lety, tehdy jako prezident Spojených států. Havel mu tam předal v Česku vyrobený saxofon, na který si Clinton také hned zahrál.

"Na saxofon už nezahrál, je mu přece jen 78 let. Ale zavzpomínal na Havla, Madlu Albrightovou i své cesty do Prahy. Ukázal jsem mu v mobilu starou fotku z ceremonie, na níž podepisuje náš vstup do NATO. V pozadí je skupina lidí a já už po těch 25 let neuměl dva z nich identifikovat. On to ve vteřině udělal. Mysl mu slouží stále skvěle!" komentoval návštěvu klubu europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

[chooze:article;value:545706]

​V krátkém projevu Bill Clinton zavzpomínal na svou návštěvu Prahy v roce 1999 a na tehdejšího prezidenta Václav Havla. "Tohle místo pro mě bude navždy symbolizovat člověka, kterého mám moc rád – pana prezidenta Havla. Když jsem tady byl poprvé, byl jsem mladý člověk, student a tenkrát jsem netušil, co všechno se tady událo," řekl Clinton.

Před 30 lety navštívil tehdejší prezident Spojených států i tradiční podnik v centru Prahy, kam zašel na pivo s prezidentem Václavem Havlem nebo spisovatelem Bohumilem Hrabalem.

Tehdy si prý dal tři půllitry zlatavého moku a k tomu řízek v bramboráku, který dodnes tamní štamgasti nazývají Clintoňák. Jestli navštíví Clinton pivnici i tentokrát, je ale ve hvězdách.

V pondělí odpoledne Billa Clintona přivítá v Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). 42. prezident Spojených států amerických do Česka dorazil na pozvání hlavy státu Petra Pavla, a to především kvůli bezpečnostní konferenci "Naše bezpečnost není samozřejmost", na které bude v úterý Clinton hlavním řečníkem. Stane se tak přesně 25 let od vstupu Česka do Severoatlantické aliance.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.