Billa stahuje snídaňovou pochoutku. Lidem mohou hrozit zdravotní problémy

"Chtěli bychom vás upozornit, že z preventivních důvodů, kvůli možnému zdravotnímu riziku, stahujeme z prodeje výrobek," informovala společnost na webu. Jedná se o produkt CLEVER HONEY LOOPS 250 G (CLEVER Medové prstýnky 250 g) s datem minimální trvanlivosti do 17. 5. 2024 od výrobce Bonavita spol. s. r. o.

Obchodní řetězec měl totiž podezření na překročení limitu ochratoxinu A. Jedná se o nebezpečný mykotoxin, který produkují určité houby a plísně. Ty se mohou objevit u celé řady potravin, nejčastěji obilovin, kávy, hroznů, koření nebo například sušeného ovoce.

[chooze:article;value:507151]

Právě ochratoxin A patří mezi nejtoxičtější a je známý potenciálními zdravotními riziky, které hrozí nejen lidem, ale i živočichům. Může poškodit třeba játra nebo ledviny. Komise Evropské unie (EU) proto stanovila maximální limity ochratoxinu A pro řadu potravin.

Překročení limitů v medových prstýncích výrobce přiznal. "Postiženou šarži stahujeme. Spolupracujeme se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí," řekla TN.cz manažerka kvality společnosti Bonavita Barbora Dvořáková.

"Zákazníkům, kteří uvedený produkt zakoupili, doporučujeme výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli prodejně Billa, a to bez pokladního dokladu. Za způsobené komplikace se omlouváme," uzavřela společnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.