Bílou sobotu slaví křesťané po celém světě. V Česku se pletly pomlázky

Chille, Polsko, Filipíny nebo Izrael. Lidé ze všech koutů planety slaví jedny z nejdůležitějších křesťanských svátků. Na mnoha místech si věřící na Velký pátek připomněli Ježíšovu cestu k ukřižování.

Davy lidí se vydaly po stopách Kristovy poslední cesty také kamennými ulicemi starého Jeruzaléma a přes přes 65 tisíc lidí se sešlo při rekonstrukci poslední Kristovy cesty v polském Krakově. Tam na rozdíl od prašných cest blízkého východu museli návštěvníci poslední pouť zdolat v blátě a ve sněhu.

Tradiční připomínku křížové cesty lidé dodrželi i v Římě, kde se věřící sešli uvnitř antického kolosea. Letos ale bez papeže Františka. Ten se, na rozdíl od páteční odpolední mše, večerního připomenutí posledních hodin života Ježíše Krista nezúčastnil. Podle Vatikánu kvůli chladnému počasí.

"Pro papeže, který měl problémy s průduškami a který, jak víme, také trpí chronickou bronchitidou, nebylo vhodné, aby v tomto počasí strávil delší dobu na chladném vzduchu," vysvětlil odborník na Vatikán Filippo Di Giacomo.

[chooze:article;value:498838]

Večerní vigílie by se ale měla hlava katolické církve účastnit. Poprvé od začátku Velikonoc se při té příležitosti v kostelech znovu rozezní zvony. Tentokrát aby připomněly noc, kdy Kristus vstal z mrtvých.

Pomlázky a beránci

Bílou sobotu si připomněli i lidé v Česku. Hospodyňky pekly podle tradice beránky a mazance. Mládenci zase pletli pomlázky. Po celé zemi se konaly desítky akcí. A to i přes to, že počasí výletům moc nepřálo.

Na Lipně si připravili velikonoční akci pro děti. Na trase čekalo na návštěvníky několik stanovišť s úkoly. Na jednom z míst například měly děti uplést pomlázku. Bez pomoci rodičů se to ale neobešlo.

[chooze:article;value:498767]

Právě pletení pomlázky je neodmyslitelně spjato s Bílou sobotou. Stejně jako další tradice. "V domácnostech se pekly mazance a beránci. A barvila se velikonoční vajíčka," připomněl ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek.

Zároveň se v sobotu vracejí zvony z Říma a hrkače tak opět na rok utichnou. Ale velikonoční akce nekončí. Některé budou pokračovat i po pondělku. Například Prácheňské muzeum nyní vůbec poprvé vystavuje hřeb, který údajně pochází z pravého, tedy Ježíšova, kříže. Tuto vzácnost mohou lidé obdivovat až do 16. dubna.

Lidé v Česku začali s velikonočními tradicemi. Muži pletli pomlázky, ženy pekly mazance:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.