Moderní bydlení

Biologové: Lidé mají spoustu evolučních nesouladů. Meditace mozku pomáhá

Biohacking má v dnešní době spoustu definicí. Podle Jiřího Kryštofa Jarmara a Vojtěcha Hlaváčka se jím často hodně samozvaných mentálních koučů zaštiťuje. "Naše definice, kterou jsme se inspirovali před lety, je vlastně přístup ke zdravému životnímu stylu, který je podpořen vědeckými daty. Usnadňuje nám to selekci toho, co vlastně člověk má dělat, jaké mít návyky či jaké používat suplementy, jelikož vycházíme z metaanalýz a studií," řekl Jarmar.

"Když se podíváme na základní pilíře biohackingu, tak skončíme u fyzické aktivity, kardio a silového tréninku, kvalitního spánku a regenerace a paradoxně i u kvality vztahů. V tomto se biohacking opírá o vědecké analýzy, přičemž my, když už je máme, tak je musíme i otestovat s naším vlastním tělem," dodal.

[chooze:article;value:565591]

Podle biologů se mozek neustále vyvíjí, což přináší stále nové výzvy. Pokud bude chtít člověk v budoucnu fungovat, bude se jim muset přizpůsobit. "Přeci jen, když se podíváme na dnešní dobu, tak zde máme umělé osvětlení, sociální sítě, kyberprostor, atd., což podle těch metaanalýz může způsobuje poruchy s duševním zdravím, spánkem, obezitou. A ten organismus tak nějak neví, co si s tím počít," uvedl Hlaváček.

"Příkladem je teorie evolučního mismače. Představte si ježka, který má specifickou obrannou strategii, kterou jsou bodliny. Nicméně nevyvinul se v době, kdy byly dálnice. Takže když se schoulí do klubíčka před jedoucím autem, je mu to k ničemu. A my těchto nesouladů máme hned několik, ať už se týkají světla, sedavého způsobu života či oddělování se od naší původní "tlupy". Kamkoliv se podíváme, tak bychom evoluční nesoulad našli," doplnil Jarmar.

[chooze:article;value:564576]

Pokud by chtěl člověk své nastavení změnit, musí pro to udělat několik základních kroků. "Určitě je fajn zařadit nějaký pohyb. Každý má jinou fitness úroveň, ale pro každého by ze začátku byla dobrá chůze. Dále je potřeba se zaměřit na spánkovou hygienu, to znamená dávat si telefon mimo postel a nedělat v ní nic jiného kromě sexu a spánku," upřesnil Hlaváček.

"Zároveň bych přidal ještě jednu věc, která je důležitá pro mozek, a to je meditace. Zlepšuje duševní zdraví a kognitivní flexibilitu, tedy reakci na podněty a rozhodování," dodal.
Rozhovor s Vojtěchem Hlaváčkem a Jiřím Kryštofem Jarmarem (26/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.