BIS v Česku odhalila ruského agenta! Šířil propagandu, využil i známé osobnosti

Bezpečnostní informační služba odhalila ruského agenta v Česku. Ten měl rozdávat úplatky, aby se mezi lidmi šířily dezinformace související s válkou na Ukrajině.

"Konkrétně šlo o to, že tento vlivový agent na žádost jednoho z nejvyšších orgánů ruské státní moci zajistil, aby se ve veřejném prostoru šířily narativy podporující zahraničněpolitické zájmy Ruské federace v souvislosti s válkou na Ukrajině. A k tomu byly využity i veřejně známé osobnosti," prohlásil šéf BIS Michal Koudelka. Konkrétní jména těchto osobností ale šéf civilní rozvědky neřekl.

Nejde o první takový případ, bezpečnostní služba už odhalila řadu šiřitelů ruské propagandy. Podobnou kauzu řešila BIS ještě před začátkem války na Ukrajině. Tehdy se ruský agent za pomoci finančních prostředků státních orgánů ruské federace snažil šířit dezinformace prostřednictvím médií. "Po novinářích chtěl vytvářet materiály pro potřebu ruské strany," upřesnil Koudelka.

[chooze:article;value:459092]

"Státní orgán Ruské federace tak přímo koordinuje činnosti dezinformátorů. Jejich cílem je jednak prosazování ruských zájmů na území Evropské unie, a jednak zvyšovat napětí ve společnosti," uzavřel ředitel BIS.

Jinou ruskou dezinformací je také verbování stovek lidí k wagnerovcům v Česku na podzim loňského roku. Jejich cílem bylo podkopat jednotné smýšlení o podpoře Ukrajiny u obyvatel ČR. BIS zaznamenala podle Koudelky také přímou snahu ruských entit o navázání vztahů s jedním z organizátorů protivládních demonstrací na podzim 2022.

I během volby prezidenta se internetem šířila ruská propaganda. Šlo o upravený projev kandidáta na post hlavy státu Petra Pavla, který měl říct, že Západ Ukrajinu manipuluje, protože ji chce využít ve vlastním boji proti Rusku. Petr Pavel však uvedl, že Ukrajinu manipuluje ruský prezident Putin, nikoliv Západ. Rusko tak i v tomto případě využilo částečně pravdivou informaci, kterou si upravilo pro své potřeby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.