Bití kabelem, máčení ve studené vodě. Týrání dětí v Česku má omezit zákon

Ombudsman Stanislav Křeček i jeho zástupce Alexander Schorm se připojili k výzvě iniciativy Dětství bez násilí, která se chce zasadit o stanovení nepřípustnosti tělesných trestů v občanském zákoníku. To podle autorů výzvy není cílem samo o sobě, ale naopak prvním krokem na dlouhé cestě ke změně v pojetí výchovy pro další generace dětí i rodičů. Iniciativa chce otevřít širokou debatu o všech formách násilí na dětech včetně tělesných trestů v rodinách. Tolerance tělesných trestů totiž může vést až k rozvoji podobných extrémních případů, jako nyní zveřejnil ombudsman.

Následující řádky ukazují tvrdé podmínky života některých dětí. Texty nejsou redakčně upraveny ani opraveny.

"Když měl nejstarší vnuk rok a půl byl jsem svědkem na vlastní oči toho když ho až po krk máčela do sudu ze studenou vodou. Údajně jí to někdo poradil proti vztekání a pláči dítěte. Stejně tak se pokoušela zamezit vztekání a pláči tím, že si ho posadila na klín zády k sobě a rukama ho dusila až do zmodrání rtů a zrudnutí obličeje."

"Snacha opětovně zmlátila vnuka, který byl v tu dobu u nás na patře. Vnuk již měl 14,5 roku. V ruce držela 4 metrovou prodlužovačku se kterou ho mlátila přes celé tělo. Na můj dotaz z jakého důvodu ho takhle surově mlátí mi odvětila, že si neuklidil pokoj…"

"Šla jsem na OSPOD s babičkou s tím, že jsem doma bita, že mě matka s kamarádkou natáčela nahou, že mě otčím topil v akváriu, matka mi ostříhala vlasy a vyhodila mě z bytu...," napsala 16letá dívka.

Z policejního výslechu 11letého chlapce: "U táty být nechci, protože je na mě zlý. Chci být pouze u mamky, protože se mi u ní líbí, chci chodit do školy tady. Toto jsem často říkal své mamce, ale tátovi jsem to řekl jen občas. Nechtěl jsem mu to říkat, protože jsem se ho bál. Bál jsem se, že mě bude zase mlátit. Často mě bouchal silou přes zadek… Já když se snažím mamku hájit a něco řeknu otci, tak je na mě zlý a často mě bouchá přes zadek. Více si nepamatuji, protože je to pro mě velká psychická zátěž."

"Nikdo nas neposloucha. tata maminku hrozne bil. bije i mne s braskou a segram hnusne nadava a fackuje nas kdyz se zminime o mamince a malem braskovi. Ja chci domu za malim braskou. moc mi chybi a chci vydet maminku. tata mlati i tetu. mam fotku starsiho brasky jak ho tata zmlatil," píše se v dalším e-mailu.

[chooze:article;value:503962]

Schorm: Tělesné tresty jsou nepřijatelné

Jak uvedla mluvčí veřejného ochránce práv, ročně se na ombudsmana obrátí desítky dětí, které se musí potýkat s náročnou situací v rodině. Pokud je to možné, právníci se snaží zprostředkovat kontakt s OSPODem, případně, pokud se už OSPOD situaci v rodině věnuje, zjišťují, zda a jakým způsobem situaci řeší. Pomoc v jednotlivých případech ale podle zástupce ombudsmana Alexandera Schorma nestačí.

"Tělesné tresty jsou nepřijatelné ve škole a jiných institucích. A stejně bychom měli vnímat i jakékoli násilné projevy, které děti zažívají doma. Současný stav totiž nahrává tomu, že jako společnost i jednotlivci leckdy velmi dlouho tolerujeme a přehlížíme, co se děje někde za zavřenými dveřmi. Často až do chvíle, kdy už je pozdě,“ varuje Schorm.

Deklarace nepřípustnosti všech tělesných trestů přitom podle Schorma nemá sloužit k postihování rodičů, kteří výjimečně k fyzickému potrestání dítěte sáhnou. Smyslem je zahájit celospolečenskou diskuzi o různých výchovných metodách i o tom, odkud tolerance tělesných trestů v rodinách pramení a jak se reprodukuje napříč generacemi.

Velkou pomocí by pro týrané děti byl i dětský ombudsman, toho ale Česko zatím nemá. Aktuálně ale na ministerstvu pro legislativu vzniká návrh na vznik této instituce.

K výzvě iniciativy Dětství bez násilí se mohou lidé připojit na těchto webových stránkách. Stránky také obsahují různé materiály a brožury k tématu výchovy dětí a předcházení nebezpečného chování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.