Bitky s policií, vodní děla. Desetitisíce Izraelců protestovaly proti vládě

V ulicích Tel Avivu a dalších izraelských měst se sešly desítky tisíc demonstrantů volajících po odstoupení premiéra Netanjahua a vypsání předčasných voleb i po propuštění rukojmích zadržovaných teroristickým hnutí Hamás v Gaze, informoval deník The Times of Israel.

Další shromáždění požadovalo zrušení výjimky z povinné vojenské služby, kterou mají ultraortodoxní Židé.

Na několika místech se protestující střetli s policií. Ta bránila vstup do vojenského velitelství, kordony chránily též okolí vládní i soukromé rezidence premiéra.

[chooze:article;value:548673]

​Demonstranti zapalovali ohně a někteří blokovali dopravní tepny. Pořádkové síly proti nim použily vodní děla a 16 jich zadržely. Další dostali pokuty. Policie to na síti X zdůvodnila narušováním veřejného pořádku a dopravy, demonstrace byly jinak povolené.

V pobřežním městě Caesarea prorazili protestující zátarasy a dostali se do blízkosti Netanjahuovy soukromé vily, kde je zastavil policejní kordon. Skandovali při tom hesla, že zničil zemi a jde mu jen o to, aby se udržel u moci.

Podobně pronikly stovky demonstrantů k premiérovu sídlu v Jeruzalémě a požadovaly okamžité uzavření dohody o propuštění rukojmích.

[chooze:article;value:546459]

​K jednání o příměří a propuštění rukojmích by se měla izraelská delegace vrátit v neděli v egyptské Káhiře. Dohadování s Hamásem pomocí prostředníků židovský stát počátkem března přerušil, uvedla CNN.

Boje po celé Gaze přitom neumdlévají, když izraelská armáda pokračuje v honu na teroristy. Ruku v ruce s tím se prohlubuje humanitární krize spojená s katastrofálním nedostatkem potravin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.