Bitva o daň z hazardu. Vláda ji chce výrazně zvýšit, sázkovky se bouří

Kabinet Petra Fialy (ODS) chce v rámci konsolidačního balíčku vybrat více peněz na daních. Například hazardní daň, kterou platí tuzemské sázkové kanceláře a kasina, by se měla zvýšit ze současných 23 procent na 30.

"Celkově ty navrhované změny jsou mixem, který z Česka udělá jasný cíl pro další stovky nelegálních provozovatelů, kteří nerespektují žádná pravidla a státu neodvádí ani korunu," varuje mluvčí Fortuny Petr Šrain. 

[chooze:article;value:519024]

​Sázkové kanceláře navrhují navýšení pouze na 26 procent. Vadí jim mimo jiné i snížení spodní hranice pro danění výher. Ty dnes platí výherci pouze při výhře vyšší než jeden milion korun. Vládní návrh ale počítá s tím, že by se danily výhry už od 50 tisíc.

Obrátily se tak na vládní poslance, kteří debatu ohledně návrhu sázkových kanceláří během léta skutečně otevřeli. A to na návrh starostů a lidovců, kteří teď ale raději berou zpátečku. "Chtěli jsme podrobně projednat, zda rozdělení sazeb, které se různí, je vhodné mezi různými hazardními hrami. Toto není bod, který bychom my jako lidovci přijali," říká místopředseda poslaneckého klubu lidovců Michael Kohajda. 

[chooze:article;value:518108]

​Podle premiéra se vláda nechystá sázkovým kancelářím vyjít vstříc. "Za ODS jednoznačně říkám, že my žádné snížení těchto sazeb navrhovat nebudeme," konstatoval. 

"Daně se musí vybírat na místech, kde jsou peníze, a sázkové kanceláře určitě mají dostatek peněz. Zisky největších sázkovek se pohybují kolem jednotek miliard korun každý rok," tvrdí ekonom Štěpán Křeček. 

I kdyby se koalice ve středu na žádných změnách týkajících se hazardu nedohodla, budou sázkové kanceláře platit pořád méně než loterijní společnosti. Sazba daně z loterií totiž zůstává na 35 procentech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.