Blažek podal žalobu na Rakušana, chce vyjasnění kompetencí

Hlavním cílem žaloby je podle Blažka skutečnost, že zákon jasně nevymezuje, kdo má rozhodovat v případě, kdy příslušníci bezpečnostních složek přechází mezi spory, informuje s odkazem na NSS web Česká justice. ​

Motivem ke kompetenční žalobě má být podle informací webu tři roky starý případ, kdy muž přešel z pozice strážného Vězeňské služby k policii. Nyní se domáhá doplatku mzdy za dobu, kdy měl být údajně v pohotovosti, přestože měl pauzu na oběd. Návrh na řízení ale směřoval k nadřízenému ve Vězeňské službě, ne však k příslušnému policejnímu funkcionáři. 

[chooze:article;value:517698]

Dlouhý spor o to, pod koho tento případ spadá, mezi sebou několik měsíců řešilo krajské ředitelství policie a další úředníci. O konečném řešení rozhodne až spor mezi oběma ministerstvy. O žalobě rozhodne kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu.

Podle vyjádření Blažka pro justiční web jde o systémový problém, který musí žaloba pro další případy vyřešit. "Výše popsaná nejistota představuje systémový problém řešený ve věcech více příslušníků s více bezpečnostními sbory," píše ministr spravedlnosti v odůvodnění žaloby. 

Ve vládní koalici to vře. Ministr Blažek ohrožuje právní stát, tvrdí Piráti (06/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.