Blažka kritizují za útok na novináře. Prošetřuje ho advokátní komora

Šéfa ministerstva spravedlnosti Pavla Blažka minulý týden na síti X rozlítil příspěvek novináře Seznam Zpráv o bytové kauze v Brně.

"Víte, jak se pozná hloupý, ubohý blb? Tak, že roky píše o kauze ODS, v níž není nikdo z ODS ani obviněn ani obžalován a on to to ještě oslavuje," napsal ministr spravedlnosti.

[chooze:article;value:555687]

​A sklidil za to kritiku a někdo na šéfa spravedlnosti podal i stížnost na advokátní komoru, kde má Blažek nyní jako ministr pozastavenou činnost.

"Česká advokátní komora bude šetřit stížnost na Pavla Blažka v souvislosti s výroky, kterých se měl na adresu novináře dopustil na sociální síti. Bude je řešit zcela standardním způsobem nezávislý kontrolní orgán advokátní komory," vysvětluje profesního sdružení Iva Chaloupková.  

Podle komory je totiž advokát advokátem pořád a má na veřejnosti vystupovat důstojně. V případě, že kontrolní rada shledá stížnost na Blažka důvodnou, může na něj její předseda podat kárnou žalobu. 

Minstra spravedlnosti za jeho počínání dlouhodobě kritizuje i Transparency International. Červených vykřičníků prý byla celá řada.

Několikrát měl Blažek jako ministr už namále. Minulý rok dostal od premiéra Petra Fialy žlutou kartu za účast na oslavě vlivného Zemanova poradce s vazbami na Rusko Martina Nejedlého. Nyní premiér, prý kvůli nemoci, situaci komentovat nechtěl. Stejně jako další členové kabinetu.

Evropská komise nedávno zveřejnila zprávu o stavu právního státu v České republice a jedna z těch problematických částí se týká útoků na média a na samotné novináře.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.