Bleskové záplavy ochromily New York, lidé se brodili, doprava zkolabovala

V některých částech Brooklynu napršelo do oběda 18 centimetrů srážek, za tři hodiny tolik, co jindy za celý měsíc. Dvacet centimetrů na letišti J. F. K. překonalo rekord z roku 1960, kdy udeřil hurikán, informovala agentura AP.

Více než desetina letů musela být zrušena, ostatní měly zpoždění. Ještě horší situace nastala na letišti LaGuardia, kde voda zaplavila jeden z terminálů.

​Provoz téměř všech linek metra byl přerušen, přesměrován nebo vlaky jezdily s velkým zpožděním. Zastavena zůstala příměstská železnice na Manhattan. Autobusová doprava zkolabovala. "Když to zastaví autobusy, víte, že je zle," řekl AP středoškolák Malachi Clark, když zíral na zaplavenou brooklynskou křižovatku.

[chooze:article;value:521167]

​Stoupající voda uvěznila mnoho řidičů, leckde dosahovala nad kola vozidel, některé ze šoférů museli vysvobodit záchranáři. Nezaplavené silnice a dálnice se ucpaly, čekalo se v nich hodiny. Ti, co se dostali do práce, nevěděli, jak se vrátí domů. Voda zaplavovala sklepy jako vany, stejně tak podchody, dostala se do 150 škol z 1 400. Jednu museli celou evakuovat kvůli kouři z kotle, do kterého natekla voda, uvedla CNN.

Guvernérka Kathy Hochulová a starosta Eric Adams vyhlásili stav nouze a vyzvali obyvatele, aby pokud možno nevycházeli. Největší nebezpečí hrozilo ve sklepních bytech, před dvěma lety při hurikánu Ida tak zahynul tucet lidí. Tentokrát nájemníci včas utekli, ze šesti zatopených bytů je dostali hasiči.

[chooze:article;value:522483]

​Zatím tak záplavy naštěstí nikoho nezabily, není ani hlášeno žádné vážné zranění. Varování však platí až do sobotního poledne (18 hodin našeho času), meteorologové hlásí po krátkém přerušení deště další liják.

Hokejisté New York Rangers a New York Islanders odložili přípravný zápas na Long Islandu. V rozvodněné zoologické zahradě v Central Parku, která zůstala kvůli počasí zavřená, uplaval ze svého bazénu lachtan. Chvíli kroužil kolem, a když začala voda opadat, vrátil se.

Záplavy postihly i další menší města přes řeku Hudson ve státě New Jersey, kde byl rovněž vyhlášen stav nouze.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.