Blesky udeřily tvrdě. Na jihu Moravy zničily dům, škody jdou do milionů

[chooze:gallery;value:36105]

​V pondělí blesk zapálil střechu rodinného domu v jihomoravských Mutěnicích na Hodonínsku. "Oheň zachvátil izolaci a trámy střešní konstrukce. Plameny hasiči dostali pod kontrolu ve 20:34 pomocí vodního proudu," popsali hasiči zásah na facebooku. Požár se jim podařilo dohasit pár minut po 21. hodině.

Vyšetřovatel škodu vyčíslil na 1,5 milionu korun. Svým zásahem hasiči uchránili majetek za čtyři miliony korun. Při požáru se nikdo nezranil.

[chooze:article;value:558343]

​K požáru rodinného domu způsobeného bleskem vyráželi i jihočeští hasiči do Klikova u Suchdola nad Lužnicí. "Na místě zjistili, že hoří přístřešek se dřevem a dřevěnými peletami. Požár dostali rychle pod kontrolu. Ohledáním místa události zjistil vyšetřovatel, že příčinou vzniku požáru byl blesk, který sjel po stromě u přístřešku, který zapálil," uvedli hasiči na síti X.

"Další škody pak blesk způsobil, když po elektroinstalaci zničil i některé technologie uvnitř rodinného domu," doplnili hasiči informace k zásahu. Blesk způsobil podle hasičů škodu za 600 tisíc korun. 

Nejhorší následky měl blesk, který v neděli udeřil do stromu v Liberci na místě, kde se konal dětský den. Celkem se zranily dvě desítky lidí včetně dětí. Několik zraněných museli záchranáři resuscitovat. Většinu pacientů už lékaři z nemocnice propustili.

Svědci popsali zásah bleskem na dětském dni v Liberci. Podívejte se na pondělní reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.