Blinken přiletěl do Číny na oficiální návštěvu. Chce stabilizovat vypjaté vztahy s Pekingem

Ani jedna ze stran neočekává během Blinkenovy dvoudenní návštěvy zásadní průlom v napjatých vztazích, neboť dvě největší světové ekonomiky se rozcházejí v řadě otázek od obchodu přes technologie až po regionální bezpečnost. Agentura AFP však připomíná, že obě země stále častěji vyjadřují zájem usilovat o větší stabilitu. 

Asi nejpalčivějším tématem je Tchaj-wan, který měl Blinken navštívit již před čtyřmi měsíci. Cestu však náhle odložil poté, co Spojené státy oznámily, že nad americkým územím zachytily čínský špionážní balón.

[chooze:article;value:481129]

V projevu v hlavním městě USA před svým odletem Blinken uvedl, že se bude snažit "zodpovědně řídit naše vztahy" tím, že bude hledat způsoby, jak se vyhnout "chybným kalkulacím" mezi zeměmi. "Existují zásadní rozdíly v pohledu na svět, v hodnotách. A je potřeba čas, aby se vybudoval vzájemný respekt a strategická důvěra," řekl mimo jiné v projevu.

https://twitter.com/AFP/status/1670223271550423041?cxt=HHwWgsDUxevN6a0uAAAA

Podle jeho slov intenzivní soupeření vyžaduje trvalou diplomacii, která zajistí, aby se soupeření nezvrhlo v konfrontaci nebo konflikt. V rámci důrazu Bidenovy administrativy na udržení dobrých vztahů se spojenci hovořil Blinken během své dvacetihodinové cesty přes Tichomoří telefonicky se svými protějšky z Japonska i Jižní Koreje.

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan odcestoval do Tokia samostatně, aby se zúčastnil samostatných třístranných setkání, jež zahrnují Japonsko, Jižní Koreu a Filipíny. V posledních měsících totiž Spojené státy dosáhly dohody o rozmístění vojenských jednotek v jižním Japonsku a na severních Filipínách, které jsou strategicky blízko Tchaj-wanu.

Peking v srpnu po návštěvě Nancy Pelosiové, tehdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA, provedl v okolí Tchaj-wanu rozsáhlá vojenská cvičení, která byla považována za nácvik invaze. Čína zase v dubnu zahájila třídenní válečné cvičení poté, co tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen navštívila Spojené státy a setkala se současným předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.