Blíží se apokalypsa, tvrdí vědec. Je to jen strašení, reaguje spisovatel Neff

Již v nebližších desetiletích si budeme muset začít zvykat na drastické zhoršování životní úrovně kvůli nedostatku přírodních zdrojů. A lidstvu dokonce hrozí, že začne vymírat. Za armageddonem nebude přírodní katastrofa jako třeba v případě vyhynutí dinosaurů, uvádí Canada Today.

S tragickými předpověďmi nedávno přišla televize CBS. Ta připomíná, že do letošního roku lidstvo vstoupilo s osmimiliardovou populací, ale naše planeta je už uprostřed šestého masového vymírání, protože například rostlinám a živočichům ubývá místo k životu. Některé druhy nenávratně mizí.

[chooze:article;value:466778]

​Televize cituje též vědce Paula Ehrlicha, který poprvé přišel s apokalyptickými vizemi již koncem 60. let minulého století.

Lidstvu už tehdy předpověděl, že se rozrůstající lidskou populaci nepodaří nakrmit a přijdou hladomory. Hovořil též o klimatických změnách včetně tání ledovců. V tomto případě se vize naplnily. Vymírání lidstva ale zabránila rekultivace orné půdy se zvyšováním produkce potravin. Pomohly též vynálezy nových léků s ústupem chudoby.

[chooze:article;value:477364]

​Ani v současnosti Ehrlich nevěští nic pozitivního. "Neexistuje žádná politická vůle změnit věci, které považuji za problém. Během příštích desetiletí nastane konec civilizace," domnívá se vědec.

Spisovatel sci-fi a vizionář Ondřej Neff s apokalyptickými vizemi ale nesouhlasí. "Toto není vůbec hodnověrné. Už jsem narazil asi na stovku podobných varování. Připadají mi naprosto komická. Někdo se evidentně řídí heslem 'kolikrát varuješ, tolikrát jsi člověkem'," reagoval spisovatel. "Kdo není 'konecsvěťák', bývá považován za někoho naivního a směšného. Za největší nebezpečí považuji nedůvěru k přírodním vědám a inklinaci k nesmyslům či ideologickým žvástům," upozorňuje Neff.   

V otázce nedostatku surovin je podle něj pravděpodobnější, že je lidstvo bude těžit nadále na Zemi, i když třeba z větších hloubek, než jsme nyní zvyklí. "Upínáme se k vesmíru, a přitom je naše planeta podrobně prozkoumaná jen do hloubky několika set metrů," dodává Neff.

NASA se blíží ke klíčovému milníku. Zodpoví otázky o životě na Marsu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.