Blíží se boj o střední školy. K přijímačkám jde letos jeden z nejsilnějších ročníků

Základní škola Chmelnice v Praze připravuje žáky devátých tříd na přijímací zkoušky už od začátku školního roku. "Dvakrát týdně od sedmi mají přípravu ke zkouškám tak, abychom pro ně udělali maximum," prozradil ředitel Václav Havelka. Jen z této školy půjde k přijímacím zkouškám zhruba 80 žáků. To je víc než v předchozích letech.

Největší zájem je o gymnázia. "Gymnázium je pořád pro žáky velmi prestižní škola, která otevírá bránu na vysokoškolská studia. Hodně se ale zajímají i o střední odborné školy, které se zaměřují na IT techniku," říká Havelka.

[chooze:article;value:485089]

​Na svou vysněnou školu by se ale někteří vůbec nemuseli dostat. "Naše rada je volit jednu střední školu, po které žáci touží, a jednu, kterou by měli mít jistou na přijetí," doporučuje ředitel.

A není to jen problém letošního roku. "Už třetím, čtvrtým rokem je naprosto průkazné, že kapacity středních škol v Praze nestačí. Nejenom, že jsou enormně silně populační ročníky, ale Praha má ještě to specifikum, že musí absorbovat řadu uchazečů ze Středočeského kraje," vysvětluje Václav Havelka.

Do lavic na Gymnáziu Nad Alejí usedne v září 30 studentů. Každoročně se jich ale hlásí víc než stovka. "Ta situace v pražských gymnáziích je asi všude dost podobná, převisy jsou veliké," potvrzuje ředitel Jiří Benda. Kapacitu by chtělo gymnázium do budoucna rozšířit.

[chooze:article;value:476217]

​"Máme v plánu přístavbu z evropských fondů a v případě, že se nám to podaří, tak bychom mohli jednou za dva roky otevřít o jednu třídu víc," slibuje si Benda.

Podle údajů ministerstva školství letos ukončí základní školu přibližně 106 tisíc dětí. Některé krajské úřady už požádaly nebo požádají o navýšení kapacit některých středních škol. "Jako ministerstvo školství jsme procesně připraveni pružně reagovat na žádosti krajských úřadů o navýšení kapacit středních škol," uvedla mluvčí resortu Aneta Lednová.

V celém Česku si můžou žáci vybírat z více než 1 300 středních škol.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.