Blíží se další velmi silné bouřky. ČHMÚ zpřísnil výstrahu pro téměř celé Česko

Poté, co v úterý vpodvečer silné bouřky zasáhly západní Čechy, se blíží další. ČHMÚ před nimi varoval už v předchozí výstraze, ve středu dopoledne ji však aktualizoval a především zpřísnil. 

"Tato výstraha zvyšuje stupeň nebezpečí pro bouřky, které se vyskytnou během dnešního dne, a přidává výstrahu na silné bouřky pro čtvrteční odpoledne a večer," uvedl ústav. 

[chooze:article;value:517974]

​Velmi silné bouřky hrozí na téměř celém území České republiky s výjimkou jižní a jihovýchodní Moravy. Platnost výstrahy je od středečních 13 hodin do čtvrtečních dvou hodin ráno. "Vznikat budou zpočátku na horách, postupně i jinde. Jejich výskyt bude velmi lokální, to znamená, že se neobjeví na celém území vymezeném ve výstraze," objasnil ČHMÚ

"Vzhledem k pomalému postupu bouří budou největším nebezpečím přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 mm, výjimečně mohou být i vyšší. Zejména v oblastech, kde je již vyšší nasycení území po předchozích srážkách, může docházet k lokálnímu zatopení, nebo je i vyšší riziko přívalové povodně," doplňuje ústav. V bouřkách také hrozí kroupy kolem dvou centimetrů a nárazy větru kolem 70 km/h. 

Silné bouřky se mohou objevit i na jižní Moravě, jejich intenzita by ale neměla být tak vysoká jako ve zbytku republiky. "Na jihovýchodě Moravy je pravděpodobnost vzniku velmi silných bouřek nízká, proto je zde výstraha s nízkým stupněm nebezpečí s platností až od pozdějších odpoledních hodin. I zde jsou největším rizikem krátkodobé intenzivní srážky s úhrny přes 30 mm," upozorňuje ČHMÚ. 

V noci pak budou bouřky postupně slábnout. Tvořit se budou opět v průběhu čtvrtečního odpoledne. Další výstraha, tentokrát s nízkým stupněm nebezpečí, platí pro celé Česko od poledne až do půlnoci ze čtvrtka na pátek. Opět se očekávají intenzivní srážky (viz mapa níže).

Ve středu také na části území nadále platí výstraha před vysokými teplotami, které budou překračovat 31 stupňů Celsia. Týká se to především Polabí a Moravy. Výstraha má platnost do středeční 21. hodiny. 

Na Karlovarsku se po úterních bouřkách některé toky vylily z koryt:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.