Blíží se dva státní svátky. Zákazníci stále tápou, jestli budou obchody otevřené

I když už pár let platí zákon, který nařizuje mít v některé svátky zavřeno, řada lidí v tom stále nemá jasno. A protože červencové svátky se blíží, je dobré si upřesnit, zda si během nich nakoupíte.

Díky červencovým svátkům si v tomto roce pracující první prázdninový víkend prodlouží. 5. červenec, kdy si připomínáme slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, připadá totiž na pátek. Tento svátek patří mezi ty, kdy mohou mít obchody otevřeno.

Stejná situace platí i pro následující den, tedy sobotu 6. července, na kdy připadá Den upálení mistra Jana Husa. I během tohoto svátku mohou mít obchody otevřeno.

[chooze:article;value:561473]

​​Od roku 2016 v Česku platí zákon o prodejní době v maloobchodech a velkoobchodech. Podle něj musí mít obchody s prodejnami nad 200 metrů čtverečních během vybraných státních svátků zavřeno.

Otevřeno budou mít po oba dny také některé pobočky České pošty, jejich seznam najdete ZDE.   

Nejbližší státní svátek, kdy budou mít obchody zavřeno, je Den české státnosti. Ten připadá letos na středu 28. září. Zavřeno bude také o měsíc později. 28. října oslavíme Den vzniku samostatného československého státu.

Obchody bojují proti zlodějům. Nastražily na ně u pokladen past (5/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.