Blíží se úplné zatmění Slunce. Znovu nastane až za 20 let

Letošní rok nás čeká jedinečná magická podívaná – už 8. dubna nastane úplné zatmění Slunce, které se podle portálu iMeteo vytvoří nad Mexikem a Severní Amerikou. Navíc to bude poprvé za posledních sedm let, co bude z této části světa pozorovatelné. Další tam budou moct sledovat až v roce 2044.

Češi ale nemusí zoufat. Nebeské představení totiž půjde pozorovat i ze zbytku světa, protože NASA chystá on-line projekci. "Se šťastným načasováním by dokonce mohla být šance vidět výron koronální hmoty – velkou erupci slunečního materiálu," říká. 

Zatmění Slunce v roce 2017 sledovaly miliony lidí po celém světě. Podle NASA jej vidělo 215 milionů dospělých v přímo v USA nebo alespoň virtuálně. "Letošní úplné zatmění Slunce bude alespoň částečně viditelné pro všechny i v sousedních zemích Spojených států, což z něj udělá nejdostupnější zatmění, jaké tento národ a tato generace zažily," uvedla Nicola Foxová z NASA.

[chooze:article;value:542707]

​Dalším rozdílem je i to, že zatmění v roce 2017 trvalo jen dvě minuty a 42 vteřin. To letošní by mělo být viditelné více než čtyři minuty. Měsíc také bude během letošního zatmění Slunce blíže Zemi, a tak se předpokládá, že cesta, po které se bude jeho stín nad Severní Americkou rozprostírat, bude široká až 196 kilometrů.

V Česku bylo zatmění Slunce viděno naposledy v říjnu 2022, píše server Astro. Šlo ale pouze o částečné. To úplné se má na nebi odehrát až 7. října 2135. Jinak se ale střední Evropě úplná zatmění prakticky vyhýbají. Poměrně jedinečné období ale nastane už za pár let ve Španělsku, kdy tam během let 2026 až 2028 má úplné zatmění Slunce nastat dokonce třikrát.

Zatmění Slunce, jak jste ho ještě neviděli. Vědci z Brna vyfotily unikátní snímky (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.