Blíží se válka s Čínou, varuje americký generál. Nařídil vojákům přípravu na boj

Generál letectva Spojených států amerických Mike Minihan varoval před válkou mezi USA a Čínou. Vznik konfliktu předpovídá v memorandu zaslaném vojákům Velitelství letecké mobility (AMC), kterým velí. Neveřejný dokument získala stanice NBC News.

Vzhledem ke geopolitickému vlivu obou států by se pak dalo mluvit o třetí světové válce. "Doufám, že se mýlím. Můj instinkt mi ale říká, že v roce 2025 budeme bojovat," napsal Minihan svým důstojníkům. Těch je bezmála 50 tisíc.

[chooze:article;value:489427]

Minihan svoje tvrzení kromě jiného opírá o skutečnost, že v roce 2024 čekají jak USA, tak Tchaj-wan prezidentské volby. Právě nezávislost ostrova je největším předmětem sváru Pekingu se svobodným světem. Kvůli výběru nové hlavy státu ztratí Washington podle Minihana ostražitost a čínský prezident Si Ťin-pching tím získá prostor k zahájení invaze.

Nejpozději do 28. února mají příslušníci Minihanovy jednotky "napnout veškeré síly" k přípravě na boj s Čínou. "Když budete pálit na protivníky, mějte na paměti, že všechno se točí kolem lidské smrtelnosti. Miřte jim na hlavu," nabádá vojáky.

Autenticitu dokumentu potvrdil mluvčí AMC. "Jedná se o skutečnou interní zprávu generála Minihana určenou jeho podřízeným velitelským týmům. Jeho rozkaz vychází z loňského základního úsilí Velitelství letecké mobility připravit vojenské letectvo na budoucí konflikt, pokud selže politika odstrašování," uvedl.

[chooze:article;value:487681]

Protože se plán neměl dostat mezi lidi, americké ministerstvo obrany se snaží generálova slova mírnit. "Tyto komentáře nic nemění na dlouhodobém postoji ministerstva k Číně," vzkázal resort. 

Na růstu napětí se kromě tchajwanské otázky podepisuje tichá podpora Pekingu ve válce Ruska proti Ukrajině. V uplynulých dvou týdnech se navíc ve vzdušném prostoru USA objevilo několik čínských balónů, připomíná CNN. Peking tvrdí, že jsou meteorologické a nad Ameriku je nedopatřením zavál vítr, podle Washingtonu ale nesly špionážní techniku.

Obranná smlouva Česka s USA je připravená (12. 2. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.