Blíží se velká změna u stavebka. Lidem se významně sníží úspory

Finanční poradci, kteří již dříve tvrdili, že stavební spoření není výhodné, mají nyní o důvod více toto říkat. V průběhu let se státní podpora stavebního spoření postupně snižovala a v rámci vládního úsporného balíčku se podpora sníží ještě výrazněji. Stát přispěje nanejvýše tisícikorunou při ušetřených dvaceti tisících korunách.

"Tento finanční produkt už v podstatě postrádá smysl, ani teď nepřekonával inflaci. Existují výhodnější formy uložení peněz. Nepředpokládám proto, že by někoho ještě stavební spoření moc lákalo," říká pro TN.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Arsen Lazarevič z portálu Ušetřeno.cz připomíná, že je dobré sledovat různé akční nabídky stavebních spořitelen: "Například ta od České spořitelny nabízí zhodnocení až 5,9 % ročně z pravidelných vkladů díky akci, kdy stavební spořitelna příspěvek od státu zdvojnásobí, takže se klient dostane až na 2 000 Kč korun ročně v kombinaci s ročním úrokem 2,5 %."

[chooze:article;value:504162]

​Zájem o stavebko podle podle Šichtařové zcela neopadne. "Bude především živen tím, že někdo bude chtít financovat drobné projekty, jako jsou opravy bydlení, tepelná čerpadla nebo zateplení domu. To jsou věci, které zrovna hypoteční banky neumějí moc financovat, a právě stavební spoření si s nimi poradí dobře," uvádí ekonomka.

"Dochází k určité transformaci stavebka na takový účelový projekt, který bude více využíván lidmi, kteří nejprve spoří a později si od stavební spořitelny ještě vezmou na zbývající hodnotu svého projektu úvěr," vysvětluje Šichtařová.

"Dlouhodobě jsme pomáhali s rekonstrukcemi domů a bytů a byli jsme v tom úspěšní. Nyní nám přibývá nová mise, která českým domácnostem zajistí společně s vyšším komfortem bydlení i jeho úsporný provoz a snížení pravidelných nákladů na energie" upřesňuje Michael Pupala z Asociace českých stavebních spořitelen.

Pouze pro zhodnocování úspor už stavebko tak vhodné není. Šichtařová očekává, že ještě další dva roky potrvá období, kdy žádný finanční produkt na trhu peněz, jejichž hodnota klesá kvůli inflaci, nezhodnotí dostatečně. "Tato období čas od času přicházejí a jedinou obranou proti tomu je investovat třeba do vlastního bydlení, jeho zvelebování nebo například do zateplování domů," upřesňuje ekonomka. Vyplatit se též mohou investice do umění či do cenných kovů. "Reálná aktiva mají tři podoby. Jsou to sbírky, nemovitosti nebo drahé kovy," dodává Šichtařová.

Česku hrozí stavební paralýza. Má platit nový zákon, digitální systém ale chybí (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.