Blíží se zlomové jednání se Západem. Putin by se mohl připojit přes kameru

Indie bude 22. listopadu hostit virtuální summit skupiny G20. Pozvaní jsou lídři členských zemí a dalších devíti hostujících států, zástupce Africké unie a představitelé 11 mezinárodních organizací, píše The Times of India. Zúčastnit by se tentokrát měl i Vladimir Putin.

Ruský prezident i jeho čínský protějšek Si Ťin-pching totiž vynechali zářijový summit. Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov tehdy řekl, že se Rusko připravuje právě na blížící se listopadové virtuální setkání. "Přípravy už probíhají," uvedl.

Šéf Kremlu by tak mohl po dlouhé době mluvit s hlavami Západu "z očí do očí" přes webkameru.

[chooze:article;value:529743]

Země G20 se před dvěma měsíci shodly na závěrečné deklaraci, ve které padla zmínka i o válce na Ukrajině. Odborníci ale upozornili, že se státy vyhnuly přímé kritice Ruska. Oproti tomu, jak G20 odsoudila ruskou agresi vloni, byl letošní text výrazně mírnější, píše Reuters.

Konflikt na Ukrajině by měl být jedním z hlavních témat i blížícího se virtuálního summitu. Kromě toho se mají zástupci zemí soustředit na válku mezi Hamásem a Izraelí a prodiskutovat to, jakým směrem se posunuly klíčové body, kterým se v září v Novém Dillí věnovali.

Virtuální summit G20 bude posledním setkáním pořádaným Indií. Od 1. prosince převezme vedení skupiny největších ekonomik světa Brazílie. Evropskou unii v G20 zastupuje předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Podívejte se na reportáž ze summitu G20 na Bali v roce 2022. Biden se tehdy sešel s Xi Jipingem, pozornost na sebe strhl i Lavrov:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.