Blízká galaxie překvapila astronomy. Celou dobu skrývala velké tajemství

Nová pozorování Malého Magellanova mračna neboli Malého Magellanova oblaka odhalila překvapivé tajemství. O této blízké galaxii, která je gravitačně svázaná s Mléčnou dráhou, si astronomové přitom dosud mysleli, že ji dobře znají.

Nově se ale ukazuje, že by ve skutečnosti mohlo jít o dvě galaxie maskované jako jedna. Konkrétně jedna je zřejmě schovaná za druhou, píše web Space.com. Z našeho pohledu jsou v perfektním zákrytu. Bližší z nich je od nás vzdálená 199 tisíc světelných let, druhá asi 215 tisíc světelných let. Vzájemně je tedy dělí asi 16 tisíc světelných let. 

Objev učinil tým vedený astronomkou Claire Murrayovou ze Space Telescope Science Institute v Marylandu, který sledoval pohyb plynových mračen a mladých hvězd rodících se kolem Malého Magellanova mračna. Zjistili, že malá galaxie obsahuje dvě zřetelné hvězdné porodnice vzdálené tisíce světelných let od sebe. Výzkum byl přijat k publikaci v The Astrophysical Journal a je zatím k dispozici na webu Cornellovy univerzity.

[chooze:article;value:535581]

​Jak Malé Magellanovo mračno, tak Velké Magellanovo mračno jsou trpasličí galaxie, které jsou gravitačně vázány na Mléčnou dráhu a jsou neustále přitahovány k naší galaxii. V daleké budoucnosti vědci očekávají srážku a splynutí galaxií.

Nové jméno

Nový objev přichází v době, kdy se spekuluje o přejmenování Malého i Velkého Magellanova mračna. Galaxie nesou název po portugalském mořeplavci Fernão de Magalhãesovi, jehož výprava v 16. století přinesla důkaz o kulatosti Země. S objevem galaxií ale nemá nic společného a kritici upozorňují na jeho chování k původním obyvatelům míst, která objevil.

Podívejte se na animaci toho, jak by vypadala srážka galaxií Mléčná dráha a Velká mlhovina (10/2014):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.