Bodrum: Turecký klenot plný zálivů a antiky

Máte rádi Turecko? Ačkoliv většina českých turistů směřuje na Tureckou riviéru, stále větší oblibu si získává také oblast Bodrum nacházející se 400 km západně od Antalye. Poloostrov Bodrum patří mezi nejkrásnější místa v celém Turecku a mnohými bývá označován za turecké Saint Tropez. Tato oblast nabízí nádherné přímořské město Bodrum s hradem svatého Petra a antickými památkami. Mezinárodní letiště, kam létá také cestovní kancelář Blue Style a to 2x týdně, je vzdálené jen 35 km, s přímými lety z ČR trvajícími pouhé tři hodiny.

​I když je Bodrum součástí Turecka, jeho atmosféra a především příroda připomíná Řecko. Ještě v 30. letech 20. století tu žili převážně ortodoxní Řekové. Kostelíky, kamenné domy a větrné mlýny umocňují řeckou atmosféru. Jen 4 km od Bodrumu leží řecký ostrov Kos, kam můžete podniknout zajímavý lodní výlet.

Bodrumský poloostrov se pyšní čistým mořem, modrozelenou barvou vody a luxusními jachtami kotvícími v zálivech. Turisté si zde pochvalují lodní výlety i možnost velkého výběru z různých letovisek.

​Yaliciftlik je malebné letovisko s hornatou krajinou, najdete zde tři zálivy s krásnými plážemi. Torba spojující tureckou pevninu s Bodrumským poloostrovem, je letovisko zasazené do prostředí řídce porostlých kopců a disponuje spíše úzkými typy pláží. Další letovisko Ortakent je díky své poloze ve středu poloostrova zase ideální pro cestování a nabízí dlouhou písčitou pláž, na které často vane příjemný a osvěžující vítr.

Turgutreis na západě Bodrumu je rušné letovisko plné obchodů, barů a zábavy. Gümbet je jedním z nejznámějších letovisek Egejské riviéry s množstvím restaurací a barů. Menší resorty jako Güvercinlik, Yalikavak, Akyarlar a Akbük naopak nabízejí spíše klidnější prostředí.

​Město Bodrum skrývá také mnoho antických pokladů. Hrad svatého Petra je fotogenický, zvláště v noci. Mauzoleum v Halikarnassu, jeden ze sedmi divů antického světa, je zase nezbytnou zastávkou pro milovníky historie. Římský amfiteátr nabízí krásný výhled na město a Brána Myndos a staré větrné mlýny přidávají na celkové historické hodnotě města.

Pro ty, kteří rádi nakupují, jsou ulice Bodrumu zcela ideální, neboť je zde plno kamenných obchůdků s různorodým sortimentem. A pro milovníky gastronomie je zde nespočet velmi autentických kaváren a restaurací, nabízejících často výhled na obří turecké vlajky, symboly hrdosti místních obyvatel. Bodrum je zkrátka jedinečné místo, které opravdu stojí za návštěvu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.