Boeingy nejsou bezpečné, říká inženýr firmy. Varuje před katastrofálními následky

Jedny z nejtišších, nejúspornějších a v současné době nejvyužívanějších dopravních letadel. To jsou Dreamlinery od Boeingu. Za 13 let služby nemají na svém kontě ani jednu fatální nehodu. Teď ale jejich bezpečnost řeší americké úřady i Kongres.

"Viděl jsem lidi doslova skákat po kusech letadla, aby se srovnaly. Skákáním deformujete díly tak, aby se otvory dočasně srovnaly. Takhle se nestaví letadlo," prohlásil inženýr Boeingu Sam Salehpour.

[chooze:article;value:550081]

Salehpour pracuje pro Boeing přes deset let a deníku New York Times prozradil, že části trupu letadla 787 Dreamliner jsou nesprávně spojené dohromady a mohly by se po delší době rozpadnout během letu. Podle firmy by měl Dreamliner vydržet v provozu až 50 let a za tu dobu zvládnout i více než 40 tisíc letů.

"Ten trup se vyrábí z několika částí. Já jsem v té fabrice u Boeingu byl, to, o čem on mluví jsou švy, ty mezírky mezi jednotlivými částmi trupu. A ta mezírka je přibližně silná jako list papíru, takže mluvíme o mikrozáležisotech," uvedl letecký publicista Jiří Pruša.

Inženýr tvrdí, že když údajný problém odhalil, přeřadila ho firma na linku 777. Tam si podobných komplikací všiml taky. Celkem se podle jeho slov problémy týkají 1 400 kusů letadel.

[chooze:article;value:546629]

"Tato tvrzení o strukturální integritě 787 jsou nepřesná a nevypovídají o komplexní práci, kterou Boeing vykonal pro zajištění kvality a dlouhodobé bezpečnosti letadla," reagovala společnost.

Americký úřad pro letectví už dvakrát v minulosti kvůli údajným chybám ve výrobním procesu Dreamlinery vyšetřoval. Uzemněné ale nikdy nebyly.

Možný problém se 787 je dalším v řadě komplikací, kterým Boeing v těchto měsících čelí. V lednu jedné 737 Max za letu upadl panel zakrývající otvor pro nouzový východ. O víkendu dalšímu zase plášť motoru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.