Moderní bydlení

Bohdalová je ve smrtelném nebezpečí. Její otrava je vzácná, říkají lékaři

[chooze:gallery;value:29883]

​Zkažené konzervované jídlo, ale i kosmetika. Všude tam se může podle lékaře a exministra zdravotnictví Romana Prymuly vyskytovat botulotoxin, kvůli němuž momentálně trpí vážnými zdravotními komplikacemi herečka Jiřina Bohdalová (93). Ta od úterý leží na jednotce intenzivní péče pražské Nemocnice Na Homolce.

"Klasický klobásový jed, jak se botulotoxin také označuje, obsahují například konzervy, které se zpracovaly v domácích podmínkách. Naopak při průmyslovém zpracování jídla je tento problém naprosto raritní," vysvětluje pro TN.cz Prymula.

[chooze:article;value:575484]

​"Při domácím konzervování jídla je velmi důležité dodržovat stanovené postupy, protože jinak hrozí velmi vážné zdravotní problémy. Léčba spočívá v aplikaci antitoxinu, botulotoxin je přitom smrtelný jed a zbavit se ho je složité," upřesňuje exministr zdravotnictví. Potvrdil tak, že je populární herečka v ohrožení života. 

Totéž říká i Kateřina Kotíková ze Všeobecné fakultní nemocnice, která se specializuje na toxikologii. "Rizikem otravy je úmrtí, které může nastat v důsledku obrny dýchacích svalů," popisuje nejzávažnější problém, který může v souvislosti s otravou botulotoxinem přijít.

"Otravu botulotoxinem ohlašují zažívací potíže, ale může mít i neurologické následky," doplnil pro TN.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek.

"Botulotoxin se využívá i v kosmetice. V nějakém minimálním množství například k tonizaci kůže. K otravě by ale mohlo dojít, až pokud by někdo pozřel větší množství této kosmetiky," dodává exministr.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.