Boj o důchodovou reformu pokračuje, poslanci se opět sešli k jednání

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny začala v úterý po poledni a skončila hodinu před půlnocí. Předmětem jednání byl vládní návrh důchodové reformy. I dnes se očekává, že projednávání důchodové reformy potrvá dlouho. Poslanci odhlasovali, že v mimořádné schůzi budou pokračovat i po sedmé a deváté hodině večer.

Reforma podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) reaguje na snižující se porodnost. Jedním z nejkritizovanějších bodů vládního návrhu je zvyšování věku odchodu do důchodu nad současných 65 let.

Podle zastánců reformy se má věk odchodu do důchodu posouvat v souvislosti se zvyšujícím se předpokládaným věkem dožití. Odpůrci důchodové reformy argumentují, že tento návrh ignoruje zdravotní problémy, které se stárnutím často souvisí.

[chooze:article;value:557601]

​"Změny, které reforma přináší, se nejvíce týkají mladších ročníků, které mají čas se připravit," řekl v úterý ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS). "Za vlády naší koalice rostly důchody nejrychleji v historii," dodal. Podle něj jsou jakékoli zásahy do důchodové reformy vždy nepopulární, protože pokaždé má někdo pocit, že o něco přišel. Fiala dále prohlásil, že předchozí vlády neměly odvahu reformu provést.

Opozice s návrhem nesouhlasí. Poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil důchodovou reformu za prostředek, kterým chce vládní koalice okrást současné i budoucí důchodce. "Fialova vláda sice mluví o nějaké reformě penzí, přitom to není nic jiného než prachsprosté snižování valorizace důchodů a zvyšování věku odchodu do důchodu," pronesl v úterý.

Podívejte se na úterní vyjádření náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárky Jelínkové (KDU-ČSL) a místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové k důchodové reformě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.