Boj o kroužky vrcholí. Některé domy dětí a mládeže už teď hlásí plno

Andrea Nohlová z Ústí nad Labem přihlásila dceru Amálku do tanečního kroužku. Tušila, že je o něj velký zájem, proto šla s dcerou k zápisu raději už na jaře. "Registrovali jsme se zhruba na jaře, aby od září mohla tancovat. Ten kroužek je jednou týdně, platíme 1 300 korun za pololetí," prozradila Andrea.

Boj o místa v zájmových kroužcích teď vrcholí. Jako první se vždy vyprodají ty, o které je největší zájem. Například v ústeckém domě dětí a mládeže zahájili předprodej kroužků před čtrnácti dny a za dva týdny vyprodali 1 800 míst. To je bezmála polovina. Na dračku šlo tancování a aerobik pro holky a sportovní kroužky pro kluky.

"Lidé si nejvíc hlídají místa v oblasti aerobiku a tance. Obsazenost je poměrně vysoká, máme připraveno něco kolem 300 kroužků," řekl ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem Jan Eichler. Novinkou jsou pro letošek v Ústí nad Labem například kroužky včelaření. V nabídce se tam naposledy objevily před deseti lety.

[chooze:article;value:511445]

V Teplicích mají vyprodané skoro dvě třetiny. "Měli jsme prodáno 896 míst, což představuje nějakých 70 procent kapacity," uvedl ředitel teplického Domu dětí a mládeže Aleš Perch.

Ceny letos chtě nechtě musely nahoru. Sice ne všude, ale najdou se místa, kde to bude citelný zásah do peněženek rodičů. "Mírně jsme zdražili. Je to v průměru tak tři sta korun na kroužek," řekla ředitelka Domu dětí a mládeže v Českých Budějovicích Hana Kočárková.

Zvyšující se ceny kroužků dostávají některé rodiče do svízelné situace. Mnozí přitom nevědí, že řada institucí na mimoškolní aktivity nabízí i několikatisícové příspěvky. Zdravotní pojišťovny, nadace nebo města mohou rodiče, kteří hlásí své děti na zájmové nebo sportovní kroužky, požádat o příspěvek.

"Většinou se to nehodnotí nijak podle výkonosti a pokud vím, tak ani podle příjmů. Podmínkou je to, aby bylo uhrazeno kurzovné, což musí ta daná sportovní organizace potvrdit, ideálně výtahem z bankovního účtu plus podpisem a razítkem předsedy," sdělil předseda badmintonového klubu Arion Praha Štěpán Weinzettl.

[chooze:article;value:512018]

Rodiče mohou příspěvek využít nejen na účastnické poplatky spojené s kroužkem, ale i na nákup materiálu jako jsou pomůcky nebo oblečení. "Nabízíme program, který je zaměřen na radnice, na městské části v Praze nebo celorepublikově, a tam ta podpora je opravdu plošná. Tam si můžou žádat ti žadatelé, kteří bydlí v hlavním městě, a v nějaké časové lhůtě splní podmínky, zaregistrují se a poté ten příspěvek získají," vysvětlil ředitel projektu Aktivní město David Rýc.

"Některé tradiční organizace jako třeba Skaut, Tomíci nebo Pionýr mají vlastní charitativní programy, protože ministerstvo školství v tomto roce dotuje podporu nízkopříjmových rodin, takže rodiče se mohou ptát i přímo u poskytovatelů," podotkl ředitel kanceláře České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka.

O jednorázový příspěvek na sportovní a zájmové kroužky je prý čím dál větší zájem. Získat je možné i několik tisíc korun ročně. "Chci upozornit na projekt Darujme kroužky dětem. Projekt jsme spustili v loňském roce a rozdělili jsme částku 4,2 miliony korun. Podpořili jsme tak přes 2 500 dětí. Projekt bude pokračovat i v dalším školním roce," dodal Šejtka. Příspěvek by se mohl vyšplhat na 1 500 až 2 000 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.