Boj o park v Napajedlech: Obyvatelé chtějí uspořádat referendum

V mnoha městech slouží k odpočinku a k posezení právě městské parky nebo zahrady. Na park v Napajedlech se ale lidé mohou dívat akorát přes plot. Zámecká zahrada byla dříve běžně přístupná lidem, dnes jsou její brány zavřené a z části zámku je soukromý hotel.

"Nám jako občanům chybí i areál toho zámeckého parku, prostě zeleň, procházky pro seniory a pro malé děti," pronesla členka petiční skupiny Anna Raková. Zámek i se zahradou je nyní v rukou soukromníka, který je ochoten objekt i s pozemky městu prodat. Někteří Napajedelští chtějí referendum, jestli má město objekt koupit.

"Návrhová komise musí sesbírat nejméně 20 procent podpisů všech oprávněných voličů ve městě, aby tento návrh mohl být úspěšný a mohl být podaný na město. Je potřeba podat návrh, který je bezvadný, to znamená, že vyhovuje podmínkám zákona," vysvětlil advokát Martin Juřík.

[chooze:article;value:560383]

​Na radnici zatím od občanů nepřistál dokument, který by splňoval vše potřebné. Město ale v případě, že se tak stane, prý referendum vyhlásí i přesto, že to bude městskou kasu bolet. "Neplánovaná investice ve výši 133 milionů je investicí naprosto mimořádnou, která způsobí v následujícím období zásadní přehodnocení dlouhodobého ekonomického výhledu," sdělil starosta Napajedel Robert Podlas (nez.).

"Ten park lidem chybí. Propojoval i městské části a to komplikuje lidem život," popsala členka přípravného petičního výboru Hedvika Dřevojánková.

"Bylo by to skvělé. Myslím, že turisty by to zase přilákalo," řekla obyvatelka Napajedel k vidině, že zámecký park bude opět přístupný.

V roce 2016 už občané Napajedel o areál prostřednictvím referenda usilovali. Celá věc ale skončila u soudu sporem mezi občany a městem a zámek se zahradou zůstal soukromý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.