Boj o polská média. Ministr odvolal šéfy televize a rádia, zasahovala tam policie

Polští poslanci v úterý večer schválili usnesení, které má v Polsku obnovit ústavní pořádek a přístup lidí ke spolehlivým informacím. Ve středu pak nový polský ministr Bartlomiej Sienkiewicz, který je členem kabinetu Donalda Tuska, odvolal šéfy a členy dozorčích rad polské veřejnoprávní televize TVP, rozhlasu Polskie Radio a tiskové agentury PAP. Nová vláda v Polsku funguje od minulého týdne.

"Nezbytnost tohoto opatření byly uvedeny v usnesení Sejmu Polské republiky ze dne 19. prosince o obnovení právního řádu a nestrannosti a spolehlivosti veřejnoprávních médií a Polské tiskové agentury," uvedlo polské ministerstvo kultury posled portálu Polsat.

[chooze:article;value:532789]

Po odvolání ředitele ukončily televizní kanály TVP Info a TVP 3 vysílání. V budově TVP se shromáždili nyní již opoziční poslanci PiS a dalších stran. Do sídla TVP přijeli podle Polsatu i policisté. Poslanec opoziční strany Suverénní Polsko Sebastian Lukaszewicz sdílel video, které zachycuje situaci v TVP.

Vysílání polských veřejnoprávních médií dlouhodobě čelilo kritice, že podléhá kontrole tehdy ještě vládní PiS. Zatímco někteří polští politici situaci komentují s tím, že jde o konec "pohrdání a stranické propagandy", jiní zase mluví o "extrémní cenzuře". Podle agentury AP polská opozice doufala, že se jí podaří vzbudit masové protesty, v budovách TVP se však objevilo nanejvýše několik stovek protestujících.

Vláda Donalda Tuska získala minulý týden důvěru. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.