Boj o potopenou španělskou loď. Skrývá se na ní poklad nesmírné hodnoty

[chooze:gallery;value:33755]

​Kolumbijská vláda chce ze dna Atlantského oceánu vyzvednout obří poklad skrývající se uvnitř potopené španělské lodi San José. Ta před svým potopením před více než 300 lety vezla zlato, stříbro a drahokamy v hodnotě asi 20 miliard dolarů, tedy skoro půl bilionu korun.

Podle deníku Independent by se měl celý poklad dostat nad hladinu v roce 2026, kdy končí mandát současnému prezidentu Gustavu Petrovi. Vláda ho chce údajně umístit do muzea.

Podle americké CBS chce Kolumbie poklad z lodi dostat s pomocí robota. Celá operace v hloubce asi 600 metrů by přitom měla vyjít na asi 4,5 milionu dolarů, tedy zhruba 105 milionů korun, což je ve srovnání s hodnotou pokladu na lodi nicotná částka. Problémem ale je, že si na poklad činí nároky kdekdo.

[chooze:article;value:543591]

Galeona s 64 děly patřící Španělskému království se potopila poblíž kolumbijské Cartageny v roce 1708. Osudnou se jí stal souboj s britským námořnictvem. Z 600 lidí na palubě tehdy přežila jen hrstka. Poté místo jejího posledního odpočinku upadlo v zapomnění, než Kolumbie v roce 2015 ohlásila její nalezení. Přesné místo ale vláda pro jistotu dál drží v tajnosti.

Kromě Kolumbie se k pokladu hlásí i Španělsko anebo domorodí obyvatelé Bolívie, jejichž předci měli drahé kovy na palubě údajně vytěžit. Obě skupiny ale chtějí s Kolumbií ještě jednat.

To americká společnost Sea Search Armada (dříve Glocca Morra), která tvrdí, že loď vypátrala už před 40 lety, rovnou požaduje polovinu hodnoty celého pokladu a s Kolumbií se soudí. Podle španělského portálu The Olive Press se pak k cennostem navíc hlásí též Panama a Peru, z jejichž území prý obsah lodi pochází. Je proto pravděpodobné, že další spory o poklad ještě přijdou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.