Boj o stejnopohlavní manželství: Neví se, co udělají poslanci ANO a ODS

[chooze:gallery;value:31943]

​Poslanci zařadili do programu hned dva zákony týkající se manželství. Prvním z nich je manželství pro všechny. Pro bylo 109 zákonodárců a jednání začalo ve středu. Rozprava byla po několika desítkách minut přerušena a bude pokračovat zítra.

"Za TOP 09 pro 14 poslanců ze 14," oznámila Pekarová na twitteru. Zařazení na program podpořilo také 58 zákonodárců hnutí ANO, čtyři z ODS, 28 z hnutí STAN, tři z Pirátů, jeden z KDU-ČSL a nezařazený Ivo Vondrák.

To, že zařazení na program podpořili, ale neznamená, že pro zákon budou hlasovat. 

[chooze:article;value:478566]

Sněmovna totiž bude jednat i o ústavním zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Pro to hlasovali například z ANO či TOP 09 ti samí poslanci jako pro zařazení stejnopohlavního manželství.

Někteří politologové a vládní politici tvrdí, že hnutí ANO chce zařazením manželství pro všechny rozhádat vládní strany a zbrzdit probírání ostatních bodů. Není tedy jasné, jak bude opoziční hnutí hlasovat. 

"Je z toho vytvořený konflikt mezi politickou opozicí parlamentní a parlamentní většinou, který má spíše za úkol zastínit ty současné debaty o konsolidačním balíčku vlády," myslí si komentátor Patrik Eichler. "Hnutí ANO to použilo jako nástroj k rozklížení vládní koalice," dodal.

[chooze:article;value:505071]

"Lidovci to odmítají, lidé z konzervativního křídla ODS to odmítají. Používají často až dehumanizační argumenty, které jsou často shodné s těmi z SPD," poznamenal Eichler. Shoda na tomto tématu ve vládní koalici podle něj není možná.

"Očekával bych, že ten zákon může projít do druhého čtení hlasy ne tak konzervativních stran vládní koalice," řekl Eichler. Podpořit by jej tak mohly celé kluby TOP 09, Pirátů i hnutí STAN. Zároveň by zákon mohl mít podporu i části ODS a ANO. "Nepředpokládal bych, že v této Sněmovně má ten návrh šanci projít, tedy být schválen a posunut do Senátu. I kdyby byl posunut do Senátu, tak zase konzervativní většina ten návrh bezesporu podporovat nebude," dodal komentátor.

Sněmovna už ve středu v prvním čtení podpořila změnu pro homosexuální páry. Do registrovaného partnerství podle novely budou moci vstoupit na kterémkoli matričním úřadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.