Boj o vodu v Kalifornii vyústil v soudní spor farmářů s místními

Voda je základním prvkem všeho živého. A právě kvůli ní se rozhořel konflikt mezi obyvateli kalifornské New Cuyamy a dvěma zemědělskými společnostmi. Ty si totiž nárokují více vody, než jim stát přidělil. Místní se však obávají, že je o vodu připraví úplně. O záležitosti informuje Santa Barbara Independent.

"Máme zde dvě obrovské společnosti – Grimmway Farms a Bolthouse Farms. A přečerpaly naši podzemní vodu. To znamená, že z údolí je odváděno víc, než je doplňováno deštěm. Přitom jsme právě na podzemní vodě závislí," uvádí spoluorganizátorka bojkotu mrkve Ella Boyajianová.

[chooze:article;value:523184]

​Obě společnosti přesto podaly k soudu žalobu, ve které požadují, aby jim stát poskytl více vody než dosud. V roce 2014, v době enormního sucha, totiž stát začal, jak připomíná The Washington Post, regulovat čerpání podzemní vody, aby zcela nevyschla. Společnostem ale přidělená voda prý nestačí.

Místní obyvatelé, farmáři i zemědělci se ale kvůli žalobě bouří a zahájili bojkot mrkví. "To je způsob, jak těmto společnostem říci, že nejsme spokojení s tím, jak fungují a jak zacházejí s komunitou," uvádí Boyajianová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.