Boj o život českého dítěte v Chorvatsku. Rozbouřené moře ho uneslo rodičům

Chorvatští záchranáři v pondělí krátce po poledni obdrželi upozornění, že je v moři u malého ostrova Ošljak v potížích nezletilý český muž. Chlapec byl na paddleboardu a kvůli silnému větru se nemohl dostat zpátky na pobřeží, popsala chorvatská policie na svém webu

Záchranáři vyhodnotili, že je chlapec v ohrožení života. Na moři v tu chvíli totiž panovaly "extrémně nepříznivé povětrnostní podmínky", a to v důsledku silného jihozápadního větru. Podle policie byla důležitá každá minuta, a k chlapci proto rychle vyplula policejní loď z Gaženice.

[chooze:article;value:564251]

​"Během té doby byli členové posádky lodi v neustálém telefonickém kontaktu s rodinným příslušníkem a ve 13:10 zahlédli osobu uprostřed Zadarského kanálu a zahájili záchrannou akci," popsala policie.

Krátce poté, ve 13:15, policisté chlapce vytáhli z moře na loď. Byl podle nich viditelně vystrašený a podchlazený. Poskytli mu nezbytnou péči a transportovali jej do přístavu v Gaženici a následně zamířil sanitkou do nemocnice v Zadaru. Na policejní člun vylovili i paddleboard.

Ihned po záchraně byli informováni chlapcovi rodiče, kteří policistům poděkovali za pomoc v náročných povětrnostních podmínkách.

Čechy zachraňovali i v horách

Do problémů se v pondělí dostali i čtyři Češi, kteří se ztratili na chorvatském poloostrově Pelješac poblíž vrcholu hory sv. Eliáše. Do záchranné akce se zapojily i vojenské vrtulníky. Vyčerpané turisty se nakonec v odpoledních hodinách podařilo najít. Více jsme o této záchraně psali v tomto článku na TN.cz

Štáb TV Nova si v Chorvatsku vyzkoušel různé aktivity. Podívejte se, kolik stojí (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.