Boj o zvýšení minimální mzdy: Odboráři prosazují alespoň 19 500 korun

Důvodů k navýšení minimální mzdy je hned několik. "Její hodnota v poslední době fatálně klesla. Proto požadujeme, aby se ze současných 17 300 zvýšila na 19 500 korun a jde pouze o dorovnání inflace," říká pro TN.cz předseda ČMKOS Středula.

Minimální mzda se na současnou úroveň dostala letos v lednu, kdy byla navýšena o 1 100 korun. "Když se ale podíváme ke kolegům do Polska, tak přestože jejich ekonomika má nižší výkon než ta naše, tak tam bude minimální mzda vysoko nad naší úrovní," vysvětluje Středula.

[chooze:article;value:504574]

​Podle něj ministerstvo práce a sociálních věcí půjde na pondělní jednání tripartity s návrhem navýšení minimální mzdy ve dvou variantách, tedy se zvýšením o 1 600 nebo o 2 100 korun, sám trvá na větším růstu. "Jedním z důvodů je směrnice Evropské unie o minimální mzdě, která se musí v České republice postupně aplikovat, a byla dokonce přijata za českého předsednictví," uvádí odborový předák.

Mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Tereza Šebestová v sobotu nechtěla otázky o navýšení minimální mzdy komentovat s tím, že organizace se k záležitosti vyjádří až po skončení pondělního jednání. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí nereagoval do vydání tohoto článku na otázky zaslané v textové zprávě. 

[chooze:poll;value:dd9faed7229d40c7f13f2c3ad3cae7654510d157]

​​​Ekonomka Markéta Šichtařová ale upozorňuje, že evropské směrnice nyní nejsou tím nejdůležitějším, čím bychom se měli zabývat. "Co nám říká Brusel, je matematická hloupost. Kdybychom vše odvíjeli od průměrné mzdy, tak bychom se nakonec dostali k tomu, že by mezi lidmi vůbec nebyly žádné rozdíly," uvádí ekonomka.

"Jsme zemí, která má v Evropské unii aktuálně druhou nejvyšší míru inflace, a tomu bychom teď měli vše podřídit. Nemůžeme si dovolit jakékoli sociální dávky a mzdy tlačit nahoru. Centrální banka dělá vše pro to, aby míru inflace snížila, a vláda jí hází klacky pod nohy. Vytváří schodky rozpočtu, to je u nás nyní největší proinflační faktor a navýšení minimální mzdy by situaci ještě zhoršilo," podotýká Šichtařová. Poslední slovo, jak to s minimální mzdou dopadne, bude mít kabinet Petra Fialy (ODS). O případném navýšení totiž bude hlasovat vláda.

 Eurostat: Inflace v EU v srpnu klesla na 5,9 procenta (19/9/2023)

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.