Boj proti odhazování nedopalků! Ve Španělsku chtějí, aby byly vratné

Španělsko se pustilo do boje proti znečištění měst cigaretovými nedopalky. Na začátku ledna například začal platit zákon, podle kterého musí tabákové společnosti uhradit náklady na úklid milionů nedopalků, které kuřáci odhodí, píše web The Guardian. Roční náklady se podle webu Euronews pohybují okolo jedné miliardy eur (23,8 miliardy korun).

Tím to ale nekončí. V Katalánsku totiž zvažují možnost nedopalky zálohovat. V případě schválení by pak každý, kdo odevzdá nedopalky v množství odpovídající jedné krabičce, dostal 4 eura (95 Kč). Opatření by tak pomohlo zejména lidem bez domova, kteří by si tak mohli velmi snadno přivydělat.

[chooze:article;value:484560]

"Chceme zastavit současnou situaci, ve které přibližně 70 % nedopalků skončí buď na zemi, nebo v moři," řekl šéf katalánské agentury pro nakládání s odpady Isaac Peraire.

Zákon by ale také mohl vést k celkovému snížení počtu kuřáků. Záloha na nedopalky by se totiž přičetla k ceně cigaret. Vzhledem k tomu, že balíček cigaret stojí ve Španělsku průměrně 5 euro (zhruba 120 Kč), pak by byla cena kuřiva téměř dvojnásobná. Web El Periódico de Espaňa ale upozornil, že návrh je teprve v ranném stádiu projednávání a není zřejmé, kdy a jestli vůbec projde.

[chooze:poll;value:ba349aaf8d994f004000f2f77ab32ef9ec000b0a;layout:tn_nova]

​Právě přímořské oblasti mají se znečištěním nedopalky největší problém. Spousta jich totiž končí v moři. Z toho důvodu platí od července minulého roku zákaz kouření na hlavních plážích v Katalánsku. Za porušení zákazu hrozí pokuta 30 eur (přibližně 720 korun).

V České republice mají kuřáky od odhazování nedopalků odradit obecní vyhlášky. Například v Praze za to hrozí pokuta až jeden tisíc korun.

Tuny tabáku a miliony cigaret. Celníci odhalili úniky za více než 170 milionů (8/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.