Boj s přemnoženými holuby podle státu: Chce stavět holubníky za čtvrt milionu

"Na ministerstvo pro místní rozvoj se obraceli občané a spolky, kteří nesouhlasili se současným způsobem regulace populace holuba, ať už jde o ty hromadné odstřely, nebo například odchyt do pastí a následné zabíjení holubů," vyložil poradce ministra pro místní rozvoj Lukáš Blažej.

Nařízená výstavba holubníků by v praxi vypadala tak, že se na předem vybraném místě postaví holubník a holubí vejce, která do něj ptáci nakladou, budou vyměňována za atrapy, aby se stav populace snížil. Podle odborníků je to ale nesmysl.

"Jakým způsobem město nařídí holubům, že se mají přestěhovat do městského holubníku? To nemůže fungovat. Tím, že většina holubů zůstane stejně ve městě a v těch povinných holubnících bude jenom určitá malá část těch holubů, takže to bude jen zvyšovat náklady města, ale ten problém se nevyřeší," okomentoval ornitolog Jiří Šafránek.

[chooze:article;value:525216]

​Pražský magistrát už předloni oznámil, že chce vybudovat na Mariánském náměstí v jednom z domů holubník pro zhruba 150 holubů. "Vybudoval by se holubník, který v současnosti stojí zhruba 200 až 250 tisíc korun. V případě, že by to nestačilo, tak jsme připraveni jednat s ministerstvem zemědělství a ministerstvem životního prostředí o nějakém dotačním titulu," přiblížil Blažej.

Jen v Praze je podle odhadů ale přes 100 tisíc holubů. Pokud by se tam měly postavit holubníky pro všechny, muselo by jich být přes 660. Holubníky chtějí vystavět například i v Jihlavě, zatím totiž radnice v centru města ptáky odchytává do klecí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.