Boje u Charkova jsou mimořádně tvrdé. Rusko ztrácí stovky vojáků denně

Ruská armáda se opět blíží ke druhému největšímu ukrajinskému městu Charkovu. Do boje vyslala desetitisíce vojáků. Za postup směrem k němu ale platí krvavou daň. Ukrajinská obrana totiž ruským silám působí těžké ztráty. Deník Independent s odkazem na velení ukrajinské armády uvádí, že Rusové přišli za minulý týden v bojí o více než 1 500 vojáků.

Podle dat ukrajinského ministerstva obrany bylo na Ukrajině od začátku války zabito, zraněno nebo zajato už skoro půl milionu Rusů. V posledních dnech a týdnech Ukrajinci navyšují tato čísla o více než tisíc za den. Není ovšem jasné, kdy k těmto ztrátám došlo. Jde totiž o souhrnné počty od začátku invaze a můžou být aktualizovány zpětně.

Ruská armáda se Charkov neúspěšně pokoušela dobýt už v roce 2022, kdy jej částečně obklíčila. I poté, co ji Ukrajinci z okolí města na podzim téhož roku vytlačili, pokračovala v jeho ostřelování zpoza hranice. Letos na jaře pak ostřelování výrazně zesílilo a stále pokračuje. Podle deníku Guardian si pondělní zásah letoviska na kraji Charkova vyžádal nejméně 11 životů.

[chooze:article;value:556288]

Ruské pozemní jednotky do Charkovské oblasti znovu vtrhly v první polovině května. Ruský diktátor Vladimir Putin ve videu zveřejněném minulý týden na stránkách Kremlu obhajoval postup nutností vytvoření nárazníkové zóny, která by zabránila ukrajinským útokům na sousední Bělgorodskou oblast v Rusku.

Snahu získat město ale odmítl. "Pokud jde o Charkov, dnes žádné takové plány nemáme," nechal se podle portálu Politico slyšet. Web nicméně připomíná, že se na pravdivost Putinových prohlášení nelze příliš spoléhat. Například krátce před zahájením invaze na Ukrajinu Kreml možnost útoku na sousední zemi popíral.

Novinář Just: Nový ruský ministr obrany bude spíše manažer, má propojit vojenskou a civilní sféru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.