Boje v Náhorním Karabachu končí. Arménie a Ázerbájdžán souhlasí s příměřím

[chooze:gallery;value:33327]

Zástupci Arménů v Náhorním Karabachu podle posledních zpráv souhlasili s příměřím jen den poté, co Ázerbájdžán zahájil intenzivní vojenské útoky, oznámila agentura Interfax. Přitom ještě v úterý probíhaly v Arménii demonstrace proti tamější vládě a zemi hrozilo nebezpečí masových nepokojů.

Dohoda o příměří byla navržena ruskými mírovými silami. Arméni na jejím základě budou muset stáhnout veškerou těžkou výzbroj z území a odzbrojit místní jednotky. Mělo by tak dojít k ukončení vojenské operace.

[chooze:article;value:523030]

Boje v oblasti Náhorního Karabachu, který obývají převážně Arméni, započaly v úterý. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany následně oficiálně oznámilo zahájení vojenské operace. "Více než 7 000 lidí bylo evakuováno z 16 vesnic v Náhorním Karabachu," informoval na sociální síti X Gegham Stepanjan, karabašský ombudsman pro práva.

Demonstranti vyšli do ulic hlavního města Arménie Jerevanu kvůli tomu, jak vláda řešila narůstající napětí v separatistické oblasti. Vyzývali premiéra, aby rezignoval, poté co odmítl Arménii zatáhnout do války. Pamatují totiž na období před třemi lety, kdy Arménie utrpěla na stejném bojišti velkou porážku s Ázerbájdžánem, už tehdy premiérovo odstoupení požadovala arménská opozice.

"Během bojů v Náhorním Karabachu bylo prozatím zabito 32 lidí a více než 200 bylo zraněno," uvedl dle agentury TASS arménský ombudsman Anahit Manasjan. Potvrdil také smrt sedmi civilistů, z toho dvou dětí.

Konflikt v Náhorním Karabachu zase ožívá. Rusku může dost uškodit (3/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.