Boje v Pásmu Gazy nepocítí jen Blízký východ. Následky budou mít i pro Česko

Bezpečnost

"V souvislosti se zahájením útoku v Pásmu Gazy lze předpokládat, že dojde k nárůstu antisemitských projevů, ale i islamofobie," říká k současné situaci bezpečnostní expertka z ČVUT Barbora Vegrichtová. "Pozornost je potřeba věnovat především kyberprostoru, protože to je místo, kde se mohou radikalizovat nějaké násilně smýšlející osoby," dodala. 

Podle odborníků může být v Česku i zvýšené riziko teroristických útoků. "Nemůžeme to vyloučit, ale myslím si, že ta pravděpodobnost je daleko nižší než třeba v Londýně nebo v Paříži. Česká společnost, i ta islámská komunita (v Česku), není tak radikální jako například v západní Evropě," vysvětluje bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. 

[chooze:article;value:527260]

​O zvyšujícím se počtu antisemitských projevů hovoří i židovská obec. "Například ten případ v Plzni. Byl tam v podstatě v obchodě protižidovský leták. Takový útok jsme už dlouho neviděli. Jinak je to většinou na internetu," vyjádřil se předseda Židovské obce v Praze František Bányai. 

Hned po útoku Hamásu proti Izraeli ze 7. října posílila policie kontrolu u židovských objektů a také u izraelského velvyslanectví. Obavy z útoku ale panují i na druhé straně. Zvýšená bezpečnostní opatření tak podle policie platí i u palestinského velvyslanectví v Praze.

Cestovní ruch

Se stupňujícím se konfliktem na Blízkém východě se snižuje počet českých turistů, kteří tam míří. Ministerstvo zahraničních věcí rozšířilo seznam zemí, kam nedoporučuje cestovat, naposledy o Libanon. Pro ten platí doporučení nejtvrdšího rázu.

[chooze:article;value:527301]

​"Nejenom necestovat do země, ale zároveň jsme vyzvali občany k jejímu urychlenému opuštění. Dá se očekávat, že komerční lety tam přestanou fungovat," varuje mluvčí resortu Daniel Drake. 

Snižuje se i počet zahraničních turistů mířících do Čech. To pociťují zejména hotely. "Turisté z Izraele, kteří si udělali rezervace, tak prakticky všechny, 80 procent, byly stornovány," prozradil prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Celkově Izraelci tvořili zhruba 2 % zahraničních turistů u nás.

Ekonomika

"Od zahájení toho konfliktu před třemi týdny vidíme, že vzrůstají ceny ropy a také mohou vzrůstat ceny plynu," řekl k ekonomickým následkům krize na Blízkém východě ekonom Petr Studnička.

To má dopad na cenu pohonných hmot, a tím pádem třeba i na ceny dopravy. Dlouhotrvající konflikt může přinést i další zdražování zboží.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.